10 lucruri mai putin cunoscute despre portocale

Portocalele sunt printre cele mai populare fructe din lume, iar proprietatile lor nutritionale nu sunt deloc de neglijat. Sunt o sursa importanta de vitamine, printre care amintim vitamina C si vitamina A, continand calciul, potasiu si pectina.
Acestea pot fi consumate in cantitati foarte mari pentru ca nu sunt deloc bogate in calorii.

Chiar daca toata lumea le cunoaste si le consuma des, sunt cateva lucruri nu foarte cunoscute despre portocale:

1. Portocalele dateaza inca din Antichitate, fiind originare din Asia de Sud.

2. Portocala este o combinatie dintre pomelo si mandarina.

3. In topul preferintelor, portocala ocupa locul al treilea, imediat dupa ciocolata si vanilie.

4. Culoarea orange a fost obtinuta din portocala

5. Portocalele sunt cele mai recoltate fructe din lume.

6. Coaja de portocala rasa este folosita si de gradinari pentru a tine micii daunatori la distanta de legumele si fructele din gradina.

7. Se crede ca primul care a adus portocala in America a fost Cristofor Columb in timpul celui de-al doilea voiaj al sau.

8. Portocalele ce au codita mai lunga sunt mai dulci.

9. Brazilia este cel mai mare producator de portocale din lume.

10. Exista 600 de tipuri diferite de portocale in lume.

11. Portocalele ajuta la imbunatatirea digestiei si si la tratarea constipatiei.

12. Cele mai comune tipuri de portocale sunt Navel si Valencia.

13. Pentru a obtine mai mult suc de la portocala, trebuie sa ai grija ca portocala sa fie calda si sa o freci usor intre palme.

14. Aproximativ 85% din portocalele recoltate sunt folosite pentru obtinerea sucului.

15. Portocalele pot rezista fara probleme si 2 saptamani daca sunt tinute la frigider.

Dulceata de portocale

Mod de preparare

Puneti doua farfuriute in congelator.
Radeti usor coaja lucioasa sau taiati-o cu un cutit cat puteti de subtire, uniform. Puneti portocalele decojite in apa rece penru 24 de ore schimband de 2-3 ori apa.
Intepati-le apoi cu un ac mai gros in cateva locuri si fierbeti-le in 3-4 reprize a cate 3-5 minute, schimband de fiecare data apa. Dupa fiecare fierbere, raciti-le in apa rece.
Portocalele fierte si racite se taie apoi in felii, se scot samburii, apoi fiecare felie se taie in doua, pe lat.

Separat, fierbeti zaharul in cei 750 ml de apa, pana se topeste si incepe sa se ingroase.
Puneti apoi portocalele inapoi la fiert in siropul de zahar, alaturi de cojile de portocale, si lasati 30-40 de minute, dupa care continuati fierberea la foc mic.

Cand s-a legat dulceata, opriti focul. Puneti o lingura de dulceata pe farfuria de la congelator. Lasati-l pentru cateva minute sa vedeti daca incepe sa se aseze. Puneti degetul peste compozitie: daca si-a format o pojghita fina, atunci este gata, daca nu, atunci readuceti la fierbere pentru inca 2 minute. Testati de fiecare data si continuati fierberea, daca este cazul.

Cand sunteti siguri ca este gata, turnati zeama de lamaie, apoi puneti dulceata in borcanele sterilizate si inchideti bine capacul. Lasati-le sa se raceasca, apoi depozitati-le intr-un loc intunecat si racoros.

Comentarii

comentarii