6 Metode pentru a ține puricii și căpușele la disțantă

ezonul cald se apropie, fiecare rază de soare ne bucură și ne umple de energie și de dorința de a petrece cât mai mult timp în aer liber. Sună relaxant, însă atunci când ai un animal de companie, trebuie să te gândești de două ori înainte de a-l scoate la iarbă verde. Pericolul nevăzut pândește la tot pasul. Soluția pentru a avea o ieșire relaxantă și fără primejdii există – deparazitarea.
Orice părinte de animăluț de companie responsabil a auzit de deparazitare și este conștient de importanța acesteia pentru sănătatea animăluțelor.
Hai să vedem care sunt metodele prin care putem elimina foarte ușor pericolele care pândesc în sezoul cald și nu numai.

1. Piepetele – poate cea mai cunoscută metodă antiparazitară din ultimul timp, pipetele sau spot-on, cum mai sunt denumite, reprezintă una din metodele cele mai eficiente în combaterea parazițiilor externi. Se prezintă sub forma unei pipete de plastic, un mic recipient în care este stocată substanța activă. Există foarte multe variante și brand-uri și este important să alegem una eficientă, bună în combaterea paraziților. În funcție de produs, se poate acționa contra unui număr mai mic sau mai mare de paraziți și pe o perioadă mai mică sau mai mare de timp. Paraziții ce pot fi combătuți sunt de la pureci și căpușe până la râie și dirofilaria. Trebuie să ținem cont ca aplicarea pipetei să se facă după 7-10 zile de la îmbăiere, cu o frecvență de 2 – 10 săptămâni, în funcție de varianta indicată de medic. Se aplică în zona părții dorsale a gâtului, puțin deasupra omoplaților, în puncte. Părul din zonă se dă la o parte și se aplică soluția direct pe piele. Zona indicată împiedică animăluțele să se lingă, lucru ce ar putea duce la intoxicarea acestora. Atenție când sunt mai multe animăluțe în aceeați locație, mai ales în cazul pisicilor! Este recomandat ca acestea să fie separate pentru o scurtă perioadă de timp pentru a împiedica lingerea. Substanța activă poate fi insecticidă (omoară paraziții) sau repelentă (îi ține la distanță) sau ambele. Este foarte important ca achiziționarea ei să fie precedată de sfatul unui specialist.

2. Zgărzile – reprezintă o metodă simplu de aplicat, cu un efect bun antiparazitar, dacă se alege un produs de calitate. Pentru animăluțele parazitate este indicat ca utilizarea să se facă la 2 săptămâni după deparazitarea prealabilă cu o pipetă. Zgărzile, în general, au un efect repelent, ținând paraziții la distanță, și de aceea animăluțul trebuie să fie neparazitat în momentul utilizării acesteia. Se aplică ușor, ca orice zgardă, iar, în funcție de produs, durata activă poate ajunge și la 8 luni. Unele zgărzi sunt rezistente la apă, altele nu, inactivându-se în contact cu umezeala şi reluându-şi acţiunea imediat ce pielea şi blana animalului sunt uscate.

3. Șamponul antiparazitar – este indicat ca orice animăluț să aibă în trusoul său și un șampon antiparazitar. Utilizarea acestuia este reomandată în mod special pe perioada sezonului cald, însă trebuie completată de o deparazitare cu pipetă sau zgardă. Eficiența șamponului este de scurtă durată, putând elimina paraziții prezenți pe corpul animalului, dar el nu împiedică reinfestarea. Nu este indicat să folosim foarte frecvent spălarea cu șampon antiparazitar ca metodă antiparazitară. Spalați cu șampon antiparazitar, așteptați câteva zile și apoi folosiți o metodă antiparazitară eficientă pe termen mai lung.

4. Pudra antiparazitară – o metodă foarte eficientă în combaterea paraziților externi. Pudra se aplică în răspăr, pentru a ajunge până la piele, pe toată suprafața corporală. Marele avantaj al acestei metode este că se poate aplica de la o vârstă foarte mică, începând cu 4 săptămâni.

5. Spray-ul antiparazitar – o metodă eficientă, cu acțiune rapidă, în maxim 4 ore. Se aplică în răspăr, pe suprafața corpului. Este important ca animalul să fie supravegheat, scos la plimbare, până când substanța se usucă, pentru a evita lingerea acesteia. În general este folosită ca metoda de deparazitare „de urgență”.

6. Tabletele masticabile – o metodă de ultima generație, simplă și convenabilă, cu o eficiență foarte bună contra paraziților externi și nu numai. Durata de acțiune poate ajunge până la 3 luni.

Atenție!

Este important să ținem cont de starea de sănătate, vârsta, eventualele leziuni de la nivelul pielii, recomandarea producătorului și a medicului veterinar.
Nu se aplică soluții antiparazitare de la câine la pisică; sunt toxice și chiar letale!
Nu lăsați animăluțele fără protectțve contra paraziților externi, indiferent de sezon, bolile cauzate de aceștia pot fi letale!
Este recomandat sfatul medicului pentru a alege o metodă antiparazitară eficientă și sănatoasă.

SURSA: http://pentruanimale.ro/blog/index.php/6-metode-pentru-a-tine-puricii-si-capusele-la-distanta/

Comentarii

comentarii