A fost o vreme cand italienii erau emigranti ilegali neodoriti de catre Romania

In anul 1942 Ministerul de Interne din Romania a incercat sa stopeze emigrarea italienilor catre Bucuresti, acolo unde italienii erau nepopulari si recunoscuti ca aducatorii unui val de infractionalitate si crima organizata. Pe atunci situatia era exact inversata, italienii erau romanii de azi care invadau o tara prospera din punct de vedere economic. Singurii italieni doriti si chiar foarte cautati la acel moment in Romania erau mestesugarii priceputi, mai ales pietrarii sau zidarii italieni, recunoscuti ca buni meseriasi in toata Europa.

Lucrurile au fost mai mult sau mai putin ca si astazi, doar ca au fost cu rolurile inversate. Italienii veneau in Bucuresti in cautare de avere sa lucreze ca dulgheri, in mine sau in fabrici. Multi insa au preferat sa ramana definitiv in Romania. Italienii erau priviti in Romania acelor vremuri la fel cum erau priviti romanii imigrati ilegal inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana: nedoriti, priviti cu suspiciune si chiar cu manie de cei care considerau ca venisera sa le fure locurile de munca sau sa concureze cu micile afaceri ale negustorilor sau breslasilor romani.

Italienii au starnit un val de indignare din cauza problemelor pe care le cauzau in Romania: infractiuni prin violenta, prostitutie, inselaciuni. Multi dintre italieni si-au scos din memorie aceste intamplari sau nici macar nu au stiut niciodata de ele, fiind facute cunoscute cu rare ocazii de catre batranii care le-au trait pe viu sau le-au auzit povestite de catre rudele lor.

Problemele emigratiei italiene in Romania pot fi insa cunoscute cu ajutorul documentelor din Arhivele de Stat, prin intermediul expozitiei „Urme ale Parmei si ale emigratiei italiene intre secolele XVI si XX.” Sunt peste o suta de documente care fac referire la emigrantii italieni in Romania, multe dintre ele nepublicate. Printre ele exista si o scrisoare cu stampila Ministerului Afacerilor Interne cu data de 28 august 1942 adresata catre toti chestorii regali, Ministerul Afacerilor Externe, Guvernului Dalmatiei prin care li se ordona sa impiedice emigratia italienilor catre Romania.

Situatia era ingrijoratoare pentru oficialitatile vremii, comparabila cu afluxul de romani care au invadat acum Italia. Cu toate masurile luate pentru impiedicarea sosirii italienilor in Romania, autoritatile romane descopereau ca sosesc noi si noi emigranti italieni in tara prin diferite puncte de trecere ale frontierei.

http://glasul.info/

Comentarii

comentarii