A venit toamna, pregătim o zacuscă sănătoasă, gustoasă şi ieftină VIDEO

Iată că a venit timpul să ne gândim şi la zilele de iarnă, la timpul când legumele vor fi foarte scumpe. Acum, este păcat să nu ne pregătim cămara cu conserve făcute în casă, sănătoase şi fără conservanţi. Şi unde mai pui că o porţie de zacuscă ,,adevărată” ajunge să coste foarte puţin. Să facem și un calcul:

5 kg vinete= 7,50 lei
Ardeiul gras = 2 lei
Ardeiul capia = 6 lei
Gogoşarii     =  6 lei
Bulion + pastă de roşii = 6 lei
Ceapa  = 4,5 lei
Ulei = 6 lei
Total = 38 de lei

Din această cantitate de legume rezultă în jur de 30 de borcane de 370 de grame cu zacuscă, deci un borcan costă în jur de 1,20 lei. La magazin, un borcan de zacuscă ,,bună şi ecologică” – aşa scrie pe etichetă, poate ajunge şi la 8 lei, dar am văzut în aşa zisele magazine ,,eco” şi cu 12 lei borcanul. În magazinele ,,cu de toate” sau la supermagazine, un borcan ajunge undeva la 4 lei borcanul. Aşa că, nu este păcat să lăsăm să treacă aceste bunătăţi pe lângă noi?
Şi ca să vă fie şi mai uşor, InfoCs vă oferă şi o variantă VIDEO a reţetei. Deci, spor la trabă şi poftă de muncă vă mai trebuie.
Reţeta mea este foarte ,,matematică” şi sună în felul următor:

Ingredientele crude:

5 kg vinete cat mai coapte, cu seminte putine, sunt excelente cele albe
4 kg ardei din care: ardei gras rosu 1 kg, gogoşar roşu 2 kg, capia bine copt 2kg
Dacă vreţi să ieşiţi mai ieftin, folosiţi doar ardei gras roşu.
3 kg ceapă
2kg rosii din cre facem un bulion gros sau 1 l bulion şi un borcan de 800 g pasta de rosii de calitate
1 l ulei
sare, boabe de piper si foi de dafin. FĂRĂ CONSERVANT.
Coacem la grătar sau pe tablă vinetele şi ardeii. Ceapa o tăiem peştişori. Vinetele se curăţă şi se lasă la scurs. Ardeii se curăţă de coajă şi seminţe, se rup fâşii subţiri sau se toacă fideluţă.
Ceapa o punem la dinstuit cu două linguri de sare grunjoasă. Când devine sticloasă, adăugăm vinetele şi ardeii. Lăsăm la foc mic până începe să se ridice uleiul ,,în perle” – moment în care punem bulionul, foile de dafin şi boabele de piper. Se amestecă mereu cu o paletă din lemn până când uleiul se ridică limpede la suprafaţă . Zacusca este gata, potrivim de gust cu sare dacă mai trebuie- musai sare fără iod, turnăm fierbinte în borcane uscate, punem capacul şi punem la ,,dormit” între pături şi lăsăm aşa vreo două zile până se răceşte. Punem eticheta şi la cămară cu ea până când avem pofta de zacuscă.

Sfaturi: dacă este prea seacă zacusca, mai adăugaţi din zeama pe care o lasă ardeii. Folosiţi bulion gros şi pastă de calitate. Peste flacăra aragazului, sau mai bine spus sub fundul cratiţei, puneţi o tablă. Oala să fie din tuci sau aluminiu. Se poate pune o tabla sub ea. Uleiul să fie de calitate.
Spor la treabă.

foto: jocooks.com

Comentarii

comentarii

One thought on “A venit toamna, pregătim o zacuscă sănătoasă, gustoasă şi ieftină VIDEO

  1. Preferam salbatici decat chiori sau……..în fine. Ce are blogul d-tale cu ce am postat noi acolo? O fi poza, dar este luata de pe net – s-a specificat asta, asa ca, asta a fost prin anul 2011.

Comments are closed.