ALERTĂ VIDEO FOTOGALERIE Din nou oraşul Moldova Noua este poluat cu nisip

De peste două zile, la Moldova Nouă în Caraş Severin, s-a mutat deşertul Sahara. Nori de praf şi de nisip i-au exasperat pe locuitorii din Coronini, dar şi pe cei din Vlaski Crai Moldova Nouă. Ba mai mult, praful trece peste Dunăre la vecinii sârbi de la Velisko Gradiște.

 

La nici o săptămână după ce ministrul mediului, Rovana Plumb a fost la Moldova Nouă promițând o grămadă de bani pentru rezolvarea problemelor cu praful și nisipul din cele două iazuri tehnice de la Boșneac și Tăușani, locuitorii din Moldova Nouă au parte de un nou tratament intensiv cu praf toxic.

Acum când oficialităţile europene în probleme de mediu sunt cu ochii pe România, autorităţile române parcă fac totul înadins pentru ai sfida pe toţi. României i s-a pus în vedere să îşi rezolve problema cu praful – altfel, sancţiunile vor curge gârlă pe capul românilor, şi nu sunt bani puţini. Este vorba de amenzi de sute de mii de euro pe zi. Tocmai acum, în plin scandal, pe capul bănăţenilor din sud-vestul României a reapărut un blestem ce-i urmăreşte de ani buni: poluarea cu nisip şi praf de la Moldova Nouă.

Toată zona oraşului Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin, a fost acoperită încă de joi noaptea cu nori de nisip fin provenit de pe iazul tehnic de decantare de la Tăuşani şi Boşneac de pe malul Dunării.

Vremea caldă şi mai apoi cea mai rece care i-a locul, a dus la producerea unor curenţi puternici de aer în bazinul Moldova Nouă. Este vorba de un vânt local – cunoscuta Coşavă care le dă mult de furcă localnicilor de la Dunăre. Acesta bate cu mare putere de câteva zile şi a ridicat nori de nisip fin de pe fostul iaz tehnic de decantare ce a aparţinut Exploataţiei Miniere Moldova Nouă. Tonele de praf au fost duse peste oraş şi peste Dunăre.

Sâmbătă, praful a ajuns şi la Moldova Nouă. Este ştiut deja că oraşul este acoperit de un nor de praf ori de câte ori bate vântul mai tare. Totul se întâmplă deoarece la fosta S.C. Moldomin, nu se mai lucrează de mai mult timp iar iazul tehnic este secat.  Iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin de culoare albă  rezultat în urma obţinerii cuprului din minereul de bauxită.

Societatea Moldomin din Moldova Nouă este închisă de ani buni acum fiind în faliment, dar cu speranţe de a fi vândută. Odată cu disponibilizarea angajaţilor, a fost oprită şi staţia de pompare care asigura umplerea cu apă a lacului- în felul acesta nisipul fiind ţinut sub control. Apoi, a cam dispărut tot: şi conducte şi pompe şi motpare electrice, tot ce a fost metalic.

Norii de praf sunt purtaţi peste Dunăre şi ajung în localităţile din Serbia şi din această cauză, nu de puţine ori, România a fost în pragul unor scandaluri internaţionale din cauza poulării.

,,Locuitorii sunt exasperaţi, dar nu au ce să facă fiindcă intreprinderea minieră nu mai există iar autorităţile de mediu sunt şi ele ca apa sfinţită: există, dar se poate spune că nu au nici un efect » spune Ileana Vlad din Coronini. ,,Particolele de nisip sunt aşa de fine încât praful intră în maşină, în casă, chiar şi în cratiţa cu mâncare » spune Miliţa Iovanovici. ,,Praful afectează şi agricultura – mai ales pomii care sunt în perioada de înflorire. Acum toamna, distruge legumele şi fructele. Din cauza prafului, oamenii nu pot scoate animalele la câmp la păscut. Albinele mor pe capete iar pomii fructiferi îşi pierd floarea primăvara» spune şi Dragan Vlasici din Moldova Nouă.

Comentarii

comentarii