Americanii au descoperit ceea ce românii stiau de mult: sarmalele sunt romanesti

sarmale3Dupa lupte aprige cu vecini din Balcani si Europa Centrala, specialistii americani au decis ca sarmalele sunt produse traditionale romanesti. Le-au inclus pe o lista foarte restransa a ‘celor mai traditionale mancaruri de Sarbatori’.

Paternitatea sarmalelor este disputata de cateva tari precum: Ungaria, Turcia, Polonia, Croatia, Bosnia, Romania. Mai mult, in interiorul Romaniei, sasii si maghiarii spun ca au facut sarmale ininte de romani.

intr-un amplu material prezentat de portalul ‘Travel and leisure’ care ofera informatii de calatorie si de petrecere a timpului liber pretutindeni pe glob (si preluat de catre CNN), sunt prezentate 12 ‘cele mai traditionale mancaruri de Sarbatori din intreaga lume’.

Companie selecta – Etiopia si Filipine

Introducerea articolului nu este foarte ampla si nici prezentarea celor 12 produse traditionale. ‘Memoria este cel mai suculent lucru. Acest aspect este impartasit de oameni de pe intreg globul, dar mancarea traditionala are o puternica amprenta locala si releva multe despre acea destinatie. Daca te decizi sa iti petreci sarbatorile departe de casa traieste spiritul sfarsitului de an in traditia acelui loc’, scrie Howie Kahn. Pentru ca, sustine autorul, dincolo de ingrediente, de modul in care sunt servite, ceea ce conteaza este ‘cum te fac sa te simti acele mancaruri care sunt traditionale pentru alti oameni si nu pentru tine’.

Articolul nu raspunde la aceasta intrebare deoarece autorul nu propune o degustare, ci doar o simpla prezentare a ‘celor mai traditionale mancaruri de Sarbatori’. Sunt 12 la numar, ciudate si din cele mai diverse colturi ale lumii. Avem supa de ciuperci din Rusia, ‘tourtiere’ din Canada (carne tocata, uneori de somon) intr-o placinta, ‘curry devil’ in Singapore (pui cu carnati, varza si porumb foarte condimentate si fierte), o nebunie japoneza indescifrabila Toshikoshi Soba, bibingka – orez cu lapte de cocos copte in frunze de banane in Filipine. Tentatia lui Jansson este numele mancarii din Suedia (ceapa, cartofi, peste), romeritos in Mexic (creveti cu ou si alune prajite intr-un sos numit romerito), mancare de miel in Etiopia, un soi de peste din Italia, Yuanxiao din China. Sarmalele se gasesc la pozitia 6 si autoarea scrie clar tara de provenienta: Romania. ‘Comanda sarmale in Bucuresti in preajma Craciunului si vei primi un fel de mancare validata inca din timpul Imperiului Otoman: carne de porc si orez impachetate in foi de varza si fiarta in sos tomat. Variatiuni ale acestui tip de mancare sunt servite in alte tari din Balcani si Europa Centrala.’

Motiv de disputa

Am intrebat specialisti cum ar trebui sa intampinam aceasta victorie istorica in fata statelor vecine. Tiberiu Cazacioc de la Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman admite ca paternitatea sarmalelor a fost mereu motiv de disputa: ‘Cu ani in urma, prin 1996, m-am intalnit cu un jurnalist american cu origini poloneze care mi-a zis ca aceste cabbage rolls (sarmale) ar fi originale de la ei din Polonia. De atunci mi-am pus intrebari privind localizarea exacta a primei retete a sarmalelor deoarece acest tip de mancare este destul de intalnit in statele din Europa Centrala si Balcani.’

Cum au devenit sarmalele o mancare traditional romaneasca? ‘Probabil deoarece sunt foarte usor de gatit iar ingredientele nu sunt numeroase, nu sunt foarte scumpe si se gasesc destul de usor. Numitorul comun al acestei mancari o reprezinta faptul ca o poate face oricine’, zice Tiberiu. Care vede si pericolele acestui triumf culinar: ‘presa, publicul au facut din sarmele un standard romanesc, o carte de identitate a gastonomiei romanesti. La fel s-a intamplat si cu Dracula si asta nu e tocmai in regula deoarece facand aceste reductii minimizezi creativitate si originalitatea gastronomiei autohtone. ‘

Traditional si nu prea

Cristi Gherghiceanu, directorul fundatiei ADEPT – Transilvania, care lupta pentru pastrarea traditiei in zona satelor sasesti, spune ca ‘unui grup de turisti care ar face un tur de zece zile in Romania si care ar vrea sa manance in tot atatea locatii diferite, in sapte li se vor servi sarmale. Chiar daca gazda poate se gandeste ca turistul a mai mancat sarmale inainte isi zice: noi le facem altfel cu mai multa carne, cu mai mult orez, cu diverse tipuri de varza sau vita de vie.’
si totusi de ce sarmalele ? ‘Exista in Romania multe mancaruri traditionale dar ele sunt regionale. De exemplu, in Ardeal se mananca supa de taitei cu carne de pasare. in Moldova, se consuma mai mult ciorbe. Probabil ca cei care au intocmit acest clasament au vrut sa aleaga o reteta reprezentativa pentru toata tara. ‘

Pot deveni sarmalele o identitate culinara romaneasca? ‘Doar daca le mai adaugi ceva: de exemplu, carnea sa fie de la animalele tinute in curte si nu la ferme sau de la porci crescuti eco fara antibiotice sau vitamine. Sau daca faci sarmale cu carne de la porc proaspat taiat nu congelata’, explica Cristi.

news.ro

Comentarii

comentarii