Atenție la ce cumpărați! Cum verificăm daca ouale sunt proaspete?

oua rosiEste perioadă și sărbătoare de peste an când se consumă cea mai mare cantitate de ouă. În toate felurile: de la ouă fierte și până la preparate cu și din ouă: prăjituri, maioneze, creme, sau în diferite preparate.
Dar, cum avem siguranța că ouăle ce le cumpărăm sau le avem prin frigider, sunt proaspete?
1. Scufundarea oului în apă rece
Una dintre cele mai uşoare metode de a verifica dacă oul este sau nu proaspăt este testul cu apă rece.

Pune apă rece într-un vas şi adăugă oul. Dacă este proaspăt, va sta la fundul vasului, iar dacă este vechi, va pluti la suprafaţa apei.
Oul începe să plutească atunci când în interiorul lui pătrunde aer. Dimensiunea camerei de aer care se dezvolta în interior determina cât este de vechi. Cu cât pluteşte mai bine la suprafaţa apei, cu atât este mai vechi.
2. Agitarea oului
Un alt test de depistare a prospeţimii oului consta în agitarea lui. Ia un ou şi începe să îl agiţi, ţinându-l între degetul mare şi arătător.
Oul este proaspăt atunci când în interior nu se mişca sau clătină conţinutul. Dacă simţi ca interiorul lui se loveşte de-o parte şi de alta a marginilor oului, înseamnă că în a pătruns prea mult aer în ou şi că s-a învechit.
3. Aspectul cojii oului
Prospeţimea sau alterarea oului se „citeşte” de multe ori şi în coaja lui.
Oul proaspăt are coaja mata, aspră, curata şi nefisurată. Coaja oului vechi are un aspect lucios şi este uşor unsuroasa. Atunci când începe să se altereze, oul prezintă pete, fisuri sau neregularităţi.
4. Aspectul gălbenuşului şi albuşului
Dacă celelalte metode nu te-au convins, sparge oul într-un vas şi analizează-i conţinutul.
La oul proaspăt, gălbenuşul este bombat și rămâne prins de albuş şi este compact. La un ou vechi, se observa cu uşurinţă cum gălbenuşul se împrăştie în farfurie şi se desprinde singur de albuş.
Nu este indicat să spargi ouăle direct în mâncăruri. Sparge-le întotdeauna într-un vas separat şi adaugă-le pe rând, pentru a evita stricarea preparatului, în cazul în care vreun ou este alterat.

Comentarii

comentarii