Atențiune! Vine regele toamnei! Maria Sa Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate.

Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate.

Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate.Dovleacul este un aliment complex, cu un pret accesibil, de la care sunt folosite florile, semintele si miezul. Fiind o leguma tare care se consuma cu precadere prelucrata termic, dovleacul este un aliment care se pastreaza proaspat luni de zile, fiind usor de depozitat.
Dovleacul face parte din familia Curcubitaceae care cuprinde multe soiuri de dovleac, cu nume, forme si culori diferite, de la alb, galben, portocaliu, pana la verde.

Dovleacul se poate gati prin fierbere pe foc, la aburi, sau prin coacere la cuptor. Se poate consuma si crud, in salate.

Pe timpul iernii dovleacul poate fi depozitat pentru 3-4 luni in spatii bine ventilate, la temperatura scazuta. Odata taiat, trebuie consumat in maxim 2 zile, timp in care se poate pastra la frigider sau in congelator daca nu se consuma imediat.

Bogat in fibre, beta-caroten, potasiu, magneziu, vitamina C si E, dovleacul are multiple intrebuintari in bucataria romaneasca si in bucataria internationala.

Beneficii pentru sanatate:

Valorile nutritionale ale dovleacului; 100 de grame de dovleac contin:
– Calorii – 26 kcal
– Carbohidrati – 6.5 g
– Proteine – 1.0 g
– Grasimi totale – 0,1 g
– Fibre alimentare – 0.5 g
– Folati – 16 mcg
– Niacina – 0.600 mg
– Acid Pantotenic – 0.298 mg
– Piridoxina – 0.061 mg
– Riboflavina – 0.110 mg
– Tiamina – 0.050 mg
– Vitamina A – 7384 UI
– Vitamina C – 9.0 mg
– Vitamina E – 1.06 mg
– Vitamina K – 1.1 mcg
– Sodiu – 1 mg
– Potasiu – 340 mg
– Calciu – 21 mg
– Magneziu – 12 mg
– Fosfor – 44 mg
– Alfa-caroten – 515 mcg
– Beta-caroten – 3100 mcg
– Luteina-zeaxantina – 1500 mcg

– Este una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, 100 de grame avand doar 26 calorii si nu contine grasimi saturate sau colesterol, in schimb este o sursa bogata de fibre dietetice, anti-oxidanti, minerale si vitamine. Este recomandat de dieteticieni in controlul colesterolului si in programelor de reducere a greutatii;

– Depoziteaza multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cu un continut de 7384 mg de vitamin A la 100 g ofera aproximativ 246% din DZR din aceasta vitamina. Vitamina A este un puternic anti-oxidant natural si este necesar organismului pentru mentinerea integritatii pielii si a mucoaselor membranelor. Are de asemenea un rol important in vedere. Studii de cercetare sugereaza ca alimentele naturale bogate in vitamina A ajuta corpul la protejarea impotriva cancerului pulmonar;

– Este o sursa excelenta de numerosi flavonoizi polifenolici, cum ar fi alfa si beta caroten, cryptoxanthin, luteina si zeaxantina. Caroteniii se transforma in vitamina A in organism in functie de nevoi. Zeaxantina este un anti-oxidant natural, care protejeaza de radiatiile ultra-violete;

– Bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi folatii, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina si acid pantotenic;

– Este, de asemenea, o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor;

– Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibre alimentare si de acizi grasi nesaturati, care sunt buni pentru sanatatea inimii. De exemplu, 100 g de seminte de dovleac ofera 559 cal, 30 g de proteine, 110% din DZR de fier, 4987 mg de niacina (31% DZR), seleniu (17% din DZR), zinc (71%).

– Imbunatatirea vederii. Doar 100 de grame de dovleac contine mai mult de 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A, nutrient esential sanatatii ochilor. Alimentul mai furnizeaza din plin si carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul il transforma in vitamina A, necesara vederii optime. Zeaxantina este un antioxidant natural cu actiune de filtrare a razelor UV la nivelul retinei, de aceea dovleacul este util in prevenirea degenerarii maculare in randul persoanelor varstnice.

– Stimularea pierderii in greutate. Dovleacul este o sursa deseori ignorata de fibre, al caror numar generos ajuta la mentinerea starii de satietate in timp, in schimbul unui numar foarte mic de calorii. Dietele bogate in fibre ajuta oamenii sa manance mai putin, potrivit studiilor de specialitate.

– Reducerea nivelului de colesterol rau. Semintele de dovleac furnizeaza din abundenta fitosteroli, chimicale din plante care diminueaza nivelul colesterolului LDL, deci protejeaza suplimentar sistemul cardiac.

– Diminuarea riscului de cancer. La fel ca alte legume si fructe portocalii, dovleacul se remarca prin continutul semnificativ de beta caroten, nutrient care ar putea juca un rol-cheie in prevenirea cancerului, potrivit Institutului National de Cancer din SUA. Fitosterolii din dovleac se alatura si ei beneficiului consumului de dovleac, in raport cu diminuarea riscului de cancer.

– Protectia suplimentara a pielii. Antioxidantii din dovleac, in special carotenoizii, au grija ca celulele pielii sa nu fie atacate de actiunea radicalilor liberi, deci sa imbatraneasca prematur sau sa sufere modificari patogene.

– Imbunatatirea starii de spirit. Semintele de dovleac sunt bogate in antioxidantul triptofan, un aminoacid important in productia serotoniei, unul dintre hormonii care regleaza starea de spirit.

– Refacerea mai rapida dupa depunerea efortului fizic. Potasiul din dovleac ajuta organismul sa isi recapete echilibrul electrolitic dupa depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regaseste intr-o cantitate mai mare in dovleac, decat in banane.

– Intarirea sistemului imunitar. Dovleacul este o sursa importanta de vitamina C, nutrientul necesar sistemului imunitar. O portie de dovleac gatit asigura aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.

Dovleac coptdovleac copt
Timp de preparare: 25 min
Timpul de gatire: 70 min
Gata in: 1 ore, 35 min
INGREDIENTE
1/2 dovleac turcesc
3 mere
150 g stafide
2-3 linguri rom
200 g brânză proaspătă
100 g telemea de vacă
2 ouă
6 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 lingura coajă rasă de lămâie
1/2 lingurita scorţişoară pisată
PREPARARE
1. Se încălzeşte cuptorul. Stafidele se spală cu apă călduţă, se curăţă, se usucă şi se stropesc cu rom. Dovleacul se curăţă de seminţe, se înţeapă cu furculiţa din loc în loc şi se presară la interior cu 3 linguri de zahăr şi scorţişoară. Se pune apoi într-o tavă rotundă, potrivit de mare, tapetată cu hârtie de copt.

2. Separat, într-un castron mai mare, se pasează brânza proaspătă cu restul de zahăr, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Se adaugă ouăle, telemeaua rasă, merele tăiate cubuleţe şi stafidele macerate în rom. Se amestecă uşor şi se toarnă în jumătatea de dovleac. Se coace în cuptorul bine încins, la foc potrivit, 60-70 minute.

3. Se taie felii şi se seveşte fierbinte sau rece.

Placinta cu dovleac si scortisoaraplacinta-cu-dovleac-si-scortisoara-800x600-21089
Ingrediente
250 g unt, 150 g zahar pudra, 4 linguri lapte, 3 galbenusuri, coaja rasa de lamaie,un praf de sare, aprox 500 g faina Umplutura: 4 cani dovleac ras mic, 1/2 cana zahar, 3-4 linguri ulei, scortisoara, cardamom
Mod de preparare
Placinta cu dovleac este delicioasa si usor de pregatit. Pentru aceasta reteta de placinta trebuie sa folositi 4 cani dovleac ras mic.Se face o crema din unt, zahar si sare, se adauga galbenusurile si faina. Cand aluatul s-a uniformizat si seamana cu niste firimituri mai mari, se adauga laptele. Se framanta, se pune in folie alimentara si se lasa 15-20 minute la frigider. Se amesteca dovleacul cu zaharul si uleiul si se pun la calit, pana scade tot lichidul lasat. Se adauga scortisoara, cardamom si se lasa sa se raceasca. Se imparte aluatul in doua si se intind doua foi. Se unge o tava cu ulei, se presara cu faina si se aseaza prima foaie, se repartizeaza umplutura racita si se acopera cu a doua foaie. Se inteapa din loc in loc cu o furculita si se coace in cuptorul deja incins, timp de 25-30 minute. Se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar si scortisoara.

Mod de servire
Placinta cu dovleac si scortisoara se serveste taiata cubulete si pudrata cu zahar vanilat.
Sursa acestei retete este blogul culinar Truedelights.

Comentarii

comentarii