Azi gătim ca în Balcani: Musaca de cartofi

Rețeta noastră merge și cu vinete sau cu bucățele de conopidă, păstârnac sau țelină. Prepararea , cam la fel, cu excepția vinetelor care se dinstuiesc puțin în ulei, dar mâncarea iese foarte grasă.

Ingrediente:

600 cartofi fierți pe trei sferturi, răciți, curățați și tăiați în felii mai groase
200 g ceapă tocată
2 ardei
3 căței de usturoi
o ceșcuță ulei ulei
1 kg carne tocat în amestec
o cutie mare de roșii cubulețe sau 600 g roșii proaspete fără piele
plante aromate: piper, oregano, busuioc, salvie, rozmarin
boie de ardei dulce sau iute sau pasta de ardei, o linguriță
250 gr. cascaval sau telemea de oaie
concentrat natural de legume- fără e-uri
sare

Preparare:

Prima dată o să dinstuim ceapa in ulei până la stadiul de auriu. Punem ardeiul tocat cubulețe, carnea tocata și concentratul de legume (konor sau vegeta), amestecam din când în când si lasam la pregătit, să se înmoaie și ea pe trei sferturi. Dacă mai trebuie, picurăm apă din când în când. Dupa ce s-a înmuiat, punem rosiile ți boiaua. Mai lăsăm la foc mic 5 minute și apoi punem plantele aromate, usturoiul tăiat feliuțe subțiri, piper și sare – după gust. mai lăsăm 15 minute cu capac, la foc foarte mic, la fiert.

Intr-o tavă groasă sau de Yena unsă cu ulei, se pune un strat din amestecul de carne, unul de cartofi, apoi carne, cartofi, iarăși carne, iarăși cartofi, carne și terminăm cu cartofi, ultimul, cel de deasupra. Cașcavalul îl radem peste( merge și telemeaua de oaie), ornăm cu roșii tăiate felii, pătrunjel tocat și dăm la cuptor pentru 40 de minute când totul este rumenit și casa plină de miros de-ți plouă în gură.
Servim cu pâine cât mai proaspătă sau cu turtă ori lipie coaptă pe plită și musai, salată de roții cu ceapă și vin roșu sau bere rece.
Poftă bună, trec și eu la treabă și pe la ora 14, vă tratez și cu rețeta video.

Comentarii

comentarii