Azi începe la Bocșa ,,Festivalul Tata Oancea” – cel mai longeviv și cel mai complex festival de acest gen din România

Fenomenul poeziei dialectale, căci în Banat putem afirma că este un fenomen, are o vechime atestată de peste 120 de ani! Suntem singura zonă folclorică a României care a dezvoltat o cultură populară ,și scrisă nu numai vorbită, la un nivel atât de amplu, dovadă fiind numeroșii poeți dialectali, volumele de poezie în grai bănățean, cenaclurile din întreg Banatul istoric, iar mai recent și festivalurile de gen.

Festivalul internațional de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA” este cel mai cunoscut, cel mai longeviv și cel mai complex festival de acest gen din România, ajuns anul acesta la ediția a XXXIX-a!

De-a lungul existenței sale pe scena Casei Orășenești de Cultură din Bocșa au urcat creatori de poezie dialectală consacrați sau începători, țărani sau intelectuali, care au demonstrat că aici în Banat, dulceața graiului nu poate fi egalată și gustată decât…prin recitare, îmbinând astfel creația cu interpretarea!

Organizatorii acestei prestigioase manifestări – Primăria orașului Bocșa, Consiliul local și Casa Orășenească de Cultură Bocșa, cu sprijinul Centrului județean pentru Conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, a Direcției județene pentru cultură Caraș-Severin, alături de instituțiile de cultură din oraș și județ, dar și de sponsori – și-au propus omagierea celor 42 de ani de la dispariția lui PETRU E. OANCEA, cunoscut sub numele de TATA OANCEA, printr-o serie de acțiuni menite să promoveze graiul bănățean, dar și scrisul (având în vedere că anul acesta se împlinesc 86 de ani de la apariția revistei „VASIOVA”) , care vor debuta în data de 06.11.2015, orele 10,00 în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură, prin deschiderea festivă, urmată de concursul de interpretare SECȚIUNEA COPII. În data de 7 noiembrie, va avea loc competiția pentru adulți.

La finalul concursului va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul BOCȘANA, dar și de copii din instituțiile de învățământ din oraș și premierea concurenților.
La această ediţie s-au înscris la concursul de interpretare copii peste 80 de concurenţi din 11 instituții şcolare din Caras, Severin şi Timiş, iar la creaţie adulţi 12 concurenţi (debutanţi sau consacraţi din Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara) Invitaţi speciali – membrii Asociaţiei de Muzică şi Cultura Românească „Vichentie Petrovici- Bocalut” din Torac- Serbia!!!

Comentarii

comentarii