Băile Herculane- o staţiune pustie cu clădiri degradate în extra sezon VIDEO

Staţiunea Băile Herculane, bijuteria faimoasă cunoscută în toată lumea pentru apele termale care ajuta la tratarea unor boli, este pustie acum la început de primăvară. Rar vezi câte un turist în această perioadă a anului pe strazile orașului-stațiune. Perla turismului din Banatul Montan si din România, staţiunea Băile Herculane şi-a pierdut în ultimi 30 de ani strălucirea. Tot mai puţin turişti aleg să-și petreacă timpul liber în Herculane. Puţinii turişti care mai vin prin staţiune, vin pentru bazinele cu apa sulfuroasă de pe malul Cernei, care sunt renumite pentru tratarea unor boli reumatice. Cei mai mulţi turişti care vin în Herculane, sunt pensionari sau oameni cu diferite afecţiuni și care nu au de ales. În ciuda încărcăturii de istorie a staţiunii sau a obiectivelor turistice, turiştii cu bani, nu mai aleg Herculanele aşa cum se întâmpla pe vremuri şi asta datorită faptului că nu mai au ce vedea.

În locul imaginii unei faimoase staţiuni care atrăgea elitele Europei, altădată, vezi azi un peisaj dezolant cu zeci de clădiri istorice dărăpănate, unele ascunse de pânze de protecţie că să fie evitate eventualele accidente.

Clădiri vechi de peste 200 de ani cu urme de igrasie şi mucegai în pereţi este cam tot ce poți admira în centrul stațiunii. Unele dintre clădiri nu au geamuri, iar altele sunt cu geamuri sparte, bucăţi de tencuială sau cărămizi se desprind zilnic din faţadele tot mai degradate.

Renumită în lumea întreagă pentru apele termale, cu împrejmuiri care oferea turiştilor atracţii naturale deosebite, cu o istorie demnă de admirat, cu clădiri balneare dintre cele mai frumoase din Europa, intenţionat sau nu după 89, stațiunea a fost lăsată de izbeliște. Lovitura de grație i-au aplicat-o stațiunii privatizare dezastruoasă a turismului concertată de Năstase și Agaton. Întreaga stațiune a fost dată pe mâna lui Iosif Armaș care nu avea nici o treabă cu turismul în afara faptului că fusese angajat la fostul UGSR. A urmat bulibășeala legislativă și nepăsarea sau interesele ascunse ale politicienilor și guvernanților.

Astăzi, Herculanele a ajuns o staţiune sezonieră sau de weekend. Vara – stațiunea este mai animată, dar iarna, este puțin vizitată. Din păcate, zona cea mai frumoasă, zona centrului vechi, este încă o ruină. Băile Neptun stau să cadă, lucrul a fost oprit la hotelurile Traian și Decebal, cazinoul ofițerilor este un adevărat pericol iar turiștii ajunși în zonă ca să vadă statuia lui Hercules, pleacă de acolo cu un gust amar. Noroc cu Hotelul Ferdinant care mai salvează zona cât de cât. Galeria de artă de pe podul curbat este distrusă de ani mulți și mai nou, în toamna trecută, au fost tăiați castanii de pe maul Cernei din Parcul Central. Cel mai grav este faptul că multe dintre simbolurile ,,mai mici” ale stațiunii, mici statuete, dar valoroase din punct de vedere istoric și cultural, au fost furate ,,peste noapte”. Au dispărut buzduganele din fontă de la capetele podului din fața Băilor Neptun, podul în sine stă să cadă, a dispărut statuia Dianei de pe galeria de artă, leul din lateralul cazino-ului şi cine ştie câte şi mai câte.

Acum, a mai rămas apa termală, aerul curat de munte și câțiva investitori cu adevărat serioși. Aceștia au cumpărat hotelurile părăginite, au investit milioane de euro și fac balneo turism cu adevărat la Băile Herculane. Tocmai în acest sens, ăn perioada 27 -29 martie, specialiști de renume din mai multe domenii de interes pentru Herculane, se reunesc la Afrodita Resort & Spa.
Acolo, sub titlul ,,Apa termală din Herculane, resursă pentru wellness și sănătate” – va avea loc un simpozion unde cei ce vor să facă turism cu adevărat la Herculane, vor discuta cu specialiști din România și de peste hotare despre segmentul de wellness și apele termale sulfuroase din stațiune.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii