Bani si subventii pentru tinerii fermieri din Caras Severin

Vești bune pentru tinerii fermieri care doresc să facă agricultură ecologică sau cei aflați în zonele defavorizate. Pe lângă subvențiile propriu-zise, fermierii mai pot beneficia și de măsuri compensatorii de dezvoltare rurală pentru terenurile agricole pentru anul 2016.

Aceste măsuri vin în compensarea plăților directe către fermieri. Reprezentanții APIA susțin că pentru agricultură ecologică se oferă sume atractive și stimulează fermierii să aplice pentru această măsură mai ales că județul fiind în mod special zonă de munte favorizează obținerea cu ușurință a unui produs ecologic autentic. Măsura 11 – agricultura ecologică este una dintre măsurile suplimentare care completează subvențiile pe care fermierul le ia, fie pentru suprafețe agricole, fie pentru animale.

În temeiul Acordului Cadru de Delegare, AFIR a delegat către APIA implementarea și atribuțiile specifice funcției de plată pentru: Măsura 10 – Agro-mediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică și Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, pentru acestea acordându-se sume compensatorii.

Cei care vor accesa măsuri compensatorii au însă că și condiționalitate respectarea unor grafice din partea fermierilor, respectarea perioadei de timp de 5 ani în care trebuie să facă acele activități specificate în măsura pentru care au depus cerere.

De asemenea, plățile pentru zona montană defavorizată sau alte zone, ca de exemplu Ciudanovița unde nivelul de radiații este foarte ridicat pot primi plăți compensatorii pe lângă subvenția standard pe care o accesează fermierii în Caraș-Severin, după cum a precizat directorul APIA Caraș-Severin, Dumitru Stepanescu.

Până la data de 16 iulie 2016 suma totală de plăți pe măsurile compensatorii și subvenții acordată pentru Caraș-Severin, terenuri agricole, au fost de peste 110 milioane de lei.

Comentarii

comentarii