Bolnavii psihic din Caras Severin- Bolnavi ai nimănui

Tot mai mulți locuitori au sesizat o creștere a numărului bolnavilor psihic cu manifestări vizibile pe străzile municipiului. De ce pe stradă? Pentru că în județ nu mai există posibilitatea internării pe perioadă nedeterminată.
Din pacate nu se poate face nimic pentru aceștia deoarece la nivelul judetului nu exista un centru în care să fie tratați si sa fie tinuti sub supraveghere medicală permanentă. Deși mulți dintre ei trec prin perioade de tratament in secțiile de psihiatrie, după perioada de tratament sunt externati.

Cazurile grave ajung pe stradă după ce stau în spital 2-3 săptămâni, fie pentru că nu mai au aparținători, fie pentru că aceștia scapă situația de sub control. Cum bolile psihice necesită tratament toată viața, în cele mai multe cazuri, boala se agravează și din motive financiare, iar o parte dintre cei care suferă de boli ale sistemului nervos și care ajung pe stradă nici nu sunt asigurați, fapt care duce la întreruperea tratamentului.

Dar nici legea nu îi ajută pe bolnavii psihic, pentru că nu permite, de cele mai multe ori, încadrarea acestor boli în gradul I de handicap, care presupune însoţitor. Cum boala psihică este cronică, dacă se întrerupe tratamentul, revenirea se face mai greu. Boala psihică nu este ceva stabil, iar tratamentul trebuie mereu adaptat.
Reprezentanții Direcției de Asistență Socială din Reșița, au precizat că sunt situații în care aparținătorii le cer sprijinul pentru că nu mai știu, sau nu pot să gestioneze situația. Dar tot ce poate face direcția este ca după ce trec printr-o comisie de specialitate, să fie trimiși la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, din județul Timiș.

Și aici internarea este pe perioadă determinată iar dacă bolnavul externat nu-și respectă cu strictețe tratamentul, boala se agravează, unii dintre ei plecând chiar de acasă. Printre problemele psihice cele mai des întâlnite la noi, se numără depresiile, atacurile de panică, schizofrenia şi stresul, tulburările bipolare, dependenţa de alcool şi droguri. Problemele psihice sunt corelate cu cele de ordin financiar, incidenţa bolilor sistemului nervos fiind întâlnită mai ales la familiile sărace.

Din păcate, este un cerc vicios ale cărui consecințe sunt tot mai vizibile, riscul ca cei care suferă de tulburări psihice să îngroașe rândurile fiind tot mai mare. Medicii – nu au nici o vină, asta este legea, asta este procedura și ei trebuie să o aplice.

Comentarii

comentarii