Bun în multe afecțiuni, poți slăbi cu ceai de ghimbir

Pe lângă faptul că dă gust mâncărurilor, ghimbirul are numeroase virtuţii terapeutice. Datorită proprietăţilor sale benefice asupra organismului, ghimbirul a devenit astăzi unul dintre cele mai cunoscute şi folosite mirodeii.

Îmbunătăţeşte digestia

Prin stimularea pancreasului, ghimbirul creşte producţia de enzime digestive, care au rolul de a a îmbunătţi digestia şi de a inhiba efectele secundare legate de proasta absorţie a alimentelor. De asemenea, ghimbirul reduce inflamaţiile intestinale, combate constipaţia, diareea şi previne depozitarea colesterolului rău în ficat.

Reduce durerile

Ghimbirul este cunoscut pentru proprietăţile sale analgezice şi antiinflamatorii, motiv pentru care este un bun remediu natural împotriva artritei, osteoartritei şi a durerilor dentare. De asemena, ghimbirul este considerat a fi mai bun chiar şi decât aspirina, din două motive: poate fi adiministrat în doze mai mici şi nu are efecte secundare.

Combate stările de greaţă şi vomă

Este dovedit faptul că persoanele care consumă pudră de ghimbir îşi reduc semnificativ riscul de a avea stări de greaţă sau vomă, indiferent de natura lor. În cazul în care simptomele apar din cauza unei alimentaţii nefaste, se recomandă consumul de ghimbir imediat.

Arde caloriile

Deşi gustul ceaiului de ghimbir nu este unul tocmai plăcut, consumul regulat contribuie la arderea grăsimilor. Însă, este de la sine înţeles că pentru a obţine rezultatele dorite este nevoie de puţin efort, şi anume trebuie să se renunţe la alimentele bogate în calorii şi să se opteze pentru un program de exerciţii fizice.

Bea 2-3 ceşti de ceai pe zi

Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de rădăcină de ghimbir care se adaugă în apa, se pune la fiert şi se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Pentru efecte vizibile se recomandă consumul a 2-3 ceşti de ceai pe zi. Însă, în cazul persoanelor cu probleme de sănătate este indicat consultul unui medic de specialitate. Acesta va stabili dacă se poate opta pentru o cură cu ghimbir sau nu.

GHIMBIRUL -Condimentul – Medicament

GHIMBIRUL – sau aproape totul despre elixirul vietii – Ghimbirul (Zingiber oficinale) a fost cultivat in China antica si in India, iar numele vine din sanscrita insemnand corn de cerb, din cauza formei rizomului. Denumirea greceasca a ghimberului: ginger, Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat şi Transilvania provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus în intreaga ţară.
Ghimbirul a cucerit mai intai bucataria europeana, ca si condiment picant, apropiat de piper, apoi a patruns in cosmetica si mai nou este utilizat in scopuri terapeutice.
Cornul de cerb.
Ghimbirul este un condiment obtinut din radacina cu tuberculi a plantei Zingiber offcinale, care creste in padurile tropicale ale Asiei de sud. Mirodenia are o nota usor muscatoare si fierbinte, aroma ghimbirului este bogata, dulce, calda si lemnoasa.
Numele de ghimbir provine sanscrita, care inseamna in „forma de corn”, datorita asemanarii cu un corn de cerb. Datorita moleculelor aromatice pe care le contine ghimbirul si-a castigat de secole reputatia de planta afrodisiaca pentru virtutile sale tonifiante, siropul de ghimbir fiind un puternic dinamizant al functiei sexuale.
Virtuti terapeutice
Abia la inceputul anilor 1980 cercetatorii occidentali s-au preocupat cu seriozitate de virtutile terapeutice ale rizomului (radacina) de ghimbir.
Rizomii aromatici ai ghimbirului sunt folositi atat in alimentatie cat si in medicina.
• rezolvarea unor probleme de digestie;
• rau de avion sau rau de mare ,orice fel de rau;
• combaterea starilor de oboseala;
• circulatie sangvina periferica proasta (maini si picioare reci)
Paleta calitatilor terapeutice ale ghimbirului il situeaza in prima atentie a cercetarilor naturiste si farmaceutice din ultimele decenii.
Este recomandat in:
– combaterea artritei
– scaderea colesterolului
– bolile cardio-vasculare
– stari gripale
– intarirea sistemului imunitar
Datorita functiilor afrodisiace mai este numit painea dulce a iubirii..

Dar ghimbirul poate ajuta si la raceli, datorita aromei sale fierbinti. Adaugati putin praf de ghimbir intr-o cana de lapte cald si veti vedea ca amestecul este un remediu eficient contra racelii.

Ghimbirul – este o planta aromata care contine numeroase vitamine si uleiuri volatile concentrate intr-o buna masura in radacina acestuia. Prin efectul sinergic al substantelor biologic-active din compozitie, ghimbirul creste termogeneza, accelerand prin aceasta procesele de descompunere si ardere a grasimilor precum si catabolismul. Manifesta totodata efect stimulator la nivel muscular, crescand performantele in general si rezistenta la solicitari mari.
Ghimbirul este eficient contra starilor de voma. Inainte sa pleci in calatorie, bea un ceai cald de ghimbir, mananca o salata condimentata din belsug cu pudra de ghimbir sau, pur si simplu, mesteca o bucatica de radacina de ghimbir .
Ghimbirul este o sursa excelenta de vitamina E, fibre alimentare, vitamina B6, fier, magneziu si potasiu.
Ghimbirul (ghimber) este o planta erbacee subtropicala (Zingiber Officinale Roa), din familia Zingibe-raceelor, al carei rizom este aromatic si bogat in uleiuri eterice. Dupa metoda de prelucrare, se deosebesc doua calitati de ghimbir: ghimbirul alb si ghimbirul negru.
Ghimbirul alb se prezinta sub forma de bucati de rizom spalate, curatate si uscate la soare.
Ghimbirul negru se obtine prin fierberea rizomului in apa si uscarea lui ulterioara. Dupa fierbere, amidonul din rizomul de ghimbir se transforma in clei si prin uscare, aceasta se inchide la culoare si devine cornos.
In tabelul urmator prezentam compozitia chimica a ghimbirului alb si negru (in procente).
Denumirea condi-
mentului Apa
[%] Substante azotoase
[%] Uleiuri eterice
[%] Grasimi
[%] Amidon
[%] Celuloza
[%] Cenusa
[%]
Ghimbir
alb si
negru 8,80 5,30 2,20 4,00 61,40 4,80 4,40
Cantitatea de cenusa din ghimbir nu trebuie sa depaseasca 8%, in aceasta fiind inclusa si cantitatea de nisip, care ajunge pana la 3%. Continutul in uleiuri eterice al ghimbirului trebuie sa fie de minimum 1,5%. Ghimbirul se utilizeaza la aromatizarea lichiorurilor in cofetarie si la obtinerea uleiurilor eterice pe care le contine.

Continut in vitamine/100g:
Vit A (Retinol) 147 UI
Vit C (Ac. ascorbic) 7 mg
Vit E (Tocoferol) 18 mg
Vit K 0.800 mcg
Vit B2 (Riboflavina) 0.200 mg
Vit PP (B3 – Niacina) 5.200 mg
Vit B6 (Piridoxina) 0.800 mg
Vit B9 (Ac. folic) 39 mcg

Continut in minerale/100g:
Calciu 116 mg
Fier 11.500 mg
Magneziu 184 mg
Fosfor 148 mg
Potasiu 1343 mg
Sodiu 32 mg
Zinc 4.700 mg

Gingerul (ghimberul)

De mii de ani gingerul este folosit in medicina orientala pentru tratamentul astmului, respiratiei greoaie, retentiei de apa, durerilor de urechi, in cazurile de greata sau voma.. In prezent doctorii homeopati recomanda gingerul pentru afectiuni hormonale/sexuale. Potrivit conceptului Yin-Yang, gingerul este considerat Yang si cald. Se crede ca poate incalzi organismul, imbunatati circulatia si sistemul imunitar si relaxeaza muschii stomacului. Gingerul ajuta in lupta cu virozele, scade nivelul colesterolului, este agent antiinflamator sau de combatere a durerilor incluzand in aceasta tratamentul artritelor si migrenelor, un ajutor de nadejde al digestiei si in absorbtia nutrientilor.

Gatitul cu ginger

Pentru sosuri si garnituri la minut gen stir-fry, gingerul se foloseste cel mai bine ras cu razatoarea mica, si inabusit. Bucatelele taiate de un centimetru grosime se pot folosi la mancaruri fierte indelung cum ar fi ciorbele, supele si rasolul. Nu este necesar sa cojiti gingerul foarte tanar sau proaspat, dar este bine sa o faceti daca nu doriti cresterea exagerata a diurezei. Chiar daca unoeri cantitatea de ginger dintr-o mancare nu are un efect imediat si miraculos, insa folosit in mod constant are avantajul de insanatosire si prevenire a imbolnavirilor pe termen lung.
Gingerul este un ingredient care balanseaza si completeaza alimentele Yin cum ar fi vegetalele, fructele de mare, carnea alba si fructele in general. Avand un gust astringent este plin de caldura, „foc”, si este foarte potrivit in gatirea alimentelor reci, implinind astfel gusturile multor feluri de mancare. Este dulce, picant si aromat in acelasi timp.
Alaturi de binefacerile asupra sanatatii gingerul are un impact si asupra gustului diferitelor mancaruri. El se poate folosi pentru a indeparta gustul si mirosul prea patrunzator de „peste” al fructelor de mare, sau de carne rosie, imbunatateste gustul carnii de pui si in general fragezeste carnea.

Cateva simple remedii cu ginger

1 – taiati 2-3 cateva feliute de ginger si fierbeti intr-o cana cu apa vreme de 10 minute si beti ceaiul rezultat; effect: indeparteaza edemele, linsteste starea de voma, sau tuse si incalzeste trupul.

2 – zdrobiti 100 g de ginger si fierbeti in 3 cani de apa vreme de 10-15 minute: folositi lichidul pentru masajul trupului; efecte: induce transpiratia si scade febra in starile de raceala cu dureri musculare si frisoane;

3 – zdrobiti si faceti un suc din 20 – 30 grame de ginger; amestecati cu miere sau zahar brun in 2 cani de apa fierbinte si beti cate o cana pe zi; efecte: alina tusea;

4 – mancati jumatate de lingurita de ginger ras prin razatoarea mica; efecte: alina indigestia;

5 – zdrobiti si faceti un suc din 10 grame de ginger; amestecati cu sucul de la o portocala sau lamaie; efecte: a) alina raul de miscare, sughitul si starea de voma; b) remediu pentru intoxicatiile alimentare;

6 – fierbeti 2 g de ginger uscat sau 7 g ginger proaspat (cantitatea maxima pentru o zi!) cu zahar brun si beti fierbinte acest ceai; efecte: indeparteaza simptomele de raceala cum ar fi durerile abdominale, febra, durerile de cap etc.

7 – fierbeti 4 grame de ginger proaspat cu coaja de la un sfert de portocala (eventual uscata – este mai eficienta! ) si beti acest ceai; efecte: alina greata si starea de voma dat de raceala sau gripa.
Contraindicatii: Gingerul se va folosi cu mare precautie in caz de sarcina.
Ghimbirul ucide celulele canceroase

Un studiu recent realizat evidentiaza efectele benefice ale ghimbirului in cazul cancerului ovarian, prin distrugerea celulelor canceroase. Potentialul pe care il are ghimbirul in lupta impotriva cancerului nu se limiteaza doar la moartea celulelor canceroase, ci are rolul si de a impiedica rezistenta acestor celule in fata tratamentelor anticanceroase, problema cea mai frecventa in cazul chimioterapiei

Aceste rezultate preliminare constatate de echipa de cercetatori de la Univesitatea din Michigan au fost prezentate pe 4 aprilie a.c. in cadrul intalnirii anuale a Asociatiei Americane de Cercetare in domeniul Cancerului. Cercetatorii au dizolvat pudra de ghimbir intr-o solutie si au efectuat experimentul in laborator, punand compozitia in contact cu celulele de cancer ovarian. In urma lui au constatat ca moartea celulara cauzata de ghimbir survine prin unul dintre cele doua mecanisme. Primul proces se numeste apoptoza, o ?sinucidere? programata a celulelor; iar al doilea mecanism de moarte celulara se numeste autofagie, prin care celulele se ataca sau se digera reciproc. ?Cele mai multe dinre pacientele suferinde de cancer ovarian se confrunta cu o recidiva a bolii care poate sa devina rezistenta la tratamentul standard de chimioterapie – lucru asociat cu rezistenta la apoptoza. Daca ghimbirul poate cauza moartea celulara prin autofagie, pe langa cea prin apoptoza, acest lucru poate impiedica rezistenta la chimioterapia convetionala?, informeaza Dr. J. Rebecca Liu, autoarea studiului. Urmatoarele cercetari vor incerca sa determine daca ghimbirul poate avea aceleasi efecte daca este testat pe animale. Deja este cunoscut faptul ca acest condiment – ghimbirul – controleaza inflamatiile care cauzeaza cancerul ovarian, oprind in acest fel dezvoltarea celulelor canceroase.
Ghimbirul, un remediu eficient impotriva racelilor.

Ghimbirul (Zingiber officinale) este recunoscut din timpuri stravechi, fiind originar din India si adus in Europa in perioada cruciadelor. Este o planta erbacee aromata cu numeroase proprietati terapeutice, dar mai ales un ajutor de nadejde in combaterea afectinilor respiratorii.

Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere. In medicina si estetica, ghimbirul este folosit datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante. Este util persoanelor cu circulatie periferica deficitara. Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ghimbirul este util persoanelor deprimate, fara pofta de viata, lente, letargice, aducand tonus, energie si optimism.
Ghimbirul este recomandat ca adjuvant in tratamentul a numeroase afectiuni: sensibilitate la frig, dureri de gat, guturai, astm, gripa in faza incipienta, reumatism, rau de masina, rau de miscare, rau de inaltime, senzatie de voma persistenta, tulburari de apetit, digestie dificila, indigestie, gastrita hipoacida, astenie fizica si psihica, convalescenta, balonare, frigiditate.
Ghimbirul contine ulei volatil (predominen tzingiberol) si compusi fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare. Printre proprietatile ghimbirului se mai numara:
• Un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefica asupra cavitatii gastrice;
• Calmant in durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele;
• Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare;
• Stimuleaza atractia fizica si memoria;
• La nivelul aparatului genital are actiune benefica asupra fertilitatii, creste volumul spermei si amelioreaza motilitatea spermatozoizilor.
• Este deosebit de benefic in caz de rau de miscare (masina, tren, avion, etc.) si greturi de diverse etiologii.
Ghimbirul este folosit in alimentatie drept condiment picant pentru aromatizarea mancarurilor si bauturilor. Da o aroma placuta ceaiului, fructelor, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Chiar mai mult decat usturoiul, planta are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peste.
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind un calmant ideal pentru inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii.
Modaitati de utilizare
• Ceaiul de ghimbir – se pun la fiert 250-300 ml apa. Dupa ce da in clocot, se adauga 10 g ghimbir proaspat taiat feliute, continuand fierberea pe foc mic inca 10 minute. Se poate indulci cu miere si se beau 2-3 cani de ceai fierbinte pe zi.
• Tinctura – o lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa, de 3-4 ori/zi.
• Capsule cu extract de ghimbir – se pot lua 2- 3 capsule/zi cu un pahar de apa (dimineata si seara) in timpul mesei.
Indicatii terapeutice
• Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii.
• In caz de tuse, stoarceti o radacina de planta si amestecati sucul cu putina miere si 250 ml apa fierbinte. Beti cate 1-2 cani pe zi pana la disparitia tusei.
• Dupa o masa copioasa, infuzia de ghimbir este ideala si ajuta la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.
• In China, remediul este cunoscut de peste 3.000 ani ca antiastmatic, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. In caz de astm , se combina parti egale de ghimbir si morcovi (radacinile trebuie rase si apoi stoarcem sucul). Se administreaza cate doua lingurite inainte de fiecare masa, in combinatie cu ceaiul de ghimbir.
• In functie de cantitatea consumata, planta poate avea efect constipant sau laxativ. Daca se mananca mai mult de 10 g de ghimbir in timpul mesei, are efect constipant, in timp ce o cantitate mai mica este laxativa.
• In caz de greata sau indigestie se tine sub limba o bucatica de radacina de ghimbir sau se mananca 2-3 bucatele de tulpina de ghimbir proaspat. Senzatia de greata si voma va disparea imediat.
• In caz de sughit rebel, o cana de suc din aceasta planta poate fi utila.
• 0.5 – 1.5 g de praf de radacina de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, inainte de masa, inlatura durerile de cap de natura nevralgica si spastica, greturile si voma (la femeile insarcinate), trateaza bronsita si astmul bronsic.
• Ghimbirul este sudorific, inducand si o senzatie puternica de incalzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant.
• Este util in caz de astenie, fatigabilitate sexuala, impotenta, frigiditate.
• Aplicat pe piele, ghimbirul mareste rezistenta la frig. Se recomanda extern in: reumatism, poliartrita reumatoida – frictiuni; dureri in gat – gargara cu tinctura diluata; sensibilitate la frig – frectii energice cu tinctura timp de cateva minute, dupa care se aplica un unguent.
Parfumeaza cu indraznealaGratie uleiului esential pe care il contine, rizomul de ghimbir emana o savoare de lamaie piperata si confera astfel caldura si personalitate parfumurilor. Prea puternic pentru a fi folosit singur, ghimbirul se armonizeaza cu citricele si anasonul, care ii mai tempereaza incisivitatea exotica. Este ingredient in apa de toaleta Tea For Two (al casei L’Artisan Parfumeur), Classique (Jean Paul Gaultier) si Baroque de Fragonard. In versiunea de betisoare parfumante, ghimbirul exalta in aer efluvii exotice, menite sa creeze o ambianta ideala pentru un ceas de dezlantuire a pasiunilor.

Infrumuseteaza parul
In concordanta cu principiile energetice ale medicinii chineze ghimbirul stimuleaza in mod deosebit meridianul plamanului, aflat in relatia cu pielea si cu parul. La spitalele din Beijing, este utilizat in tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub forma de rondele proaspete. Cosmetologii europei au fabricat lotiuni cu ghimbir pentru tonificarea si revitalizarea parului.

Dinamizeaza simturile
Lotiunile de corp pe baza de ghimbir au efecte de intinerire. Industria cosmetica a lansat o gama variata de asemenea produse care, pe de o parte, hranesc epiderma si ii confera finete si suplete; iar, pe de alta parte, revitalizeaza muschii, potenteaza acuitatea simturilor, avand afect afrodisiac. In sanscrita, ghimbirul se numea „sringavera” si si-a castigat de secole reputatia de planta afrodisiaca pentru virtutile sale tonifiante.

Combate stresul
Imediat ce ating pielea, moleculele aromatice de ghimbir sunt trimise direct creierului, gratie receptorilor senzoriali situati in cavitatea nazala. Ca in dopaj, radacina incalzeste meridianele de acupunctura. Astfel, pentru a ne relaxa, pentru a ne detensiona, cosmeticienii valorifica puterea uleiurilor esentiale din rizom in deodorante, creme si lotiuni hidratante pentru frictionarea zonelor unde se acumuleaza tensiuni negative tiampla, ceafa, incheieturi.
Cu cei o suta de constituenti, planta a devenit un fel de panaceu cosmetic, stimuland si revitaliziand celulele. Fiind bogata in magneziu, fosfor si acizi aminati, rizomul de ghimbir este omniprezent in formule revitalizante ale cremelor de fasa.

Spala cu succes
Un dus matinal cu sapun fabricat pe baza de ghimbir iti face ziua frumoasa. Fiind bogat in vitamina E, ghimbirul hraneste si intretine pielea tanara.

Retete cu Ghimbir { Ginger }
Varietatea condimentelor, dar şi aceea a gusturilor a făcut ca de-a lungul timpului mirodeniile să fie introduse nu numai în reţetele de fripturi sau alte specialităţi din carne, ci şi în prăjituri sau în preparatele din legume. Există chiar asocieri speciale în cazul anumitor preparate, cu anumite plante.
Aşa se face că în preparatele culinare carnea de pasăre se asociază foarte bine cu ghimbirul, în stare crudă, cu un puternic gust iute, iar prin fierbere foarte parfumat. De aceea, acesta poate fi utilizat şi la deserturi, şi la condimentarea salatelor, şi la gătitul peştelui, dar, surprinzător, şi la aluaturi (turtă dulce).

Ciuperci in sos de ghimbir

Durata de preparare: 40 minute
Grad de dificultate: Usoara
Ingrediente pentru 6 portii:
4 linguri de ulei
2 cepe mijlocii foarte bine maruntite prin taiere
3 lingurite de ghimbir foarte bine maruntit prin taiere
3 lingurite de usturoi proaspat presat ori maruntit bine
1 varf de cutit de boia ardei iute
2 linguri de pasta de rosii(din conserva)
1 kg de ciuperci albe (champignons) taiate in felii nu prea subtiri
¼ lingurita de tumeric in pudra (un colorant de culoare galbena, un condiment natural, exotic)
sare dupa gust
1 lingurita de chimen (facultativ)
5-6 fire de coriandru(cilantro) proaspat sau patrunjel
300 ml crema(neindulcita) de frisca
Metoda de preparare
1. Intr-o tingire de calitate (Teflon) ori un wok chinezesc(ar fi cel mai indicat) impreuna cu uleiul incins amestecati ceapa, usturoiul, ghimbirul, praful de tumeric si chimenul(facultativ) cu mare atentie sa nu se lipeasca, sa nu se arda(cam 2-3minute).
2. Cand ceapa se caramelizeaza adaugati ciupercile, sarea, boiaua de ardei
3. Dupa ce ciupercile se rumenesc adaugati si pasta de rosii.
4. Cam dupa 10 ori 15 minute continutul incepe sa se reduca (ciupercile contin mult lichid) adaugati incet crema si amestecati la foc domol.
Inainte de servire presarati coriandrul ori patrunjelul proaspat peste sosul de ciuperci.
As sugera inlocuirea cremei cu iaurtul, ceea ce va spori calitatea sosului. In cazul folosirii iaurtului mancarea va trebui consumata imediat, nu va putea fi pastrata pentru ziua urmatoare.
Ciupercile in sos de ghimbir pot insoti orezul alb (Basmati), cartofii fierti (nature) ori pentru nevegetarieni, pieptul de pui la gratar sau chiar pestele alb.

Preluare, citeste mai multe pe http://www.terapianaturala.ro/

Comentarii

comentarii