Cancerul face ravagii în partea de vest a României

Românii – cei mai needucați în ceea ce privește controlul anual care poate preveni bolile grave, precum cancerul. Specialiștii trag din nou un semnal de alarmă față de lipsa de interes a locuitorilor județului Caras Severin de a merge la medic pentru controalele anuale obligatorii prevăzute prin Strategia națională de sănătate a Ministerului Sănătății Publice.

În țările europene există chiar metode de constrângere a cetățenilor pentru a-și face controalele periodice. Lipsa de educație medicală duce la cazuri în care oamenii ajung la medic în situații critice. Adresabilitatea este foarte scăzută în județ pentru controalele periodice preventive iar cancerul a ajuns să facă ravagii. Incidența la cancer în zona de vest a României fiind cea mai mare la nivel național.

”Ar trebui să existe o metodă prin care să vii la control și repet, fie că vorbim de cancer de col uterin, că vorbim de cancer de prostată, sau că vorbim de cancer de colon, peste tot în lume se fac controale periodice și trebuie să te duci…Este trist pentru că avem niște indicatori pe aceste afecțiuni de stat african, nu de stat european, pe acest program”, a precizat dr. Dragoș Luca, director DSP Caraș-Severin. ,,Este o mentalitate generală cu care trebuie muncit” mai spune Luca.

Deși aceste programe naționale au fost extrem de mediatizate, nu există disciplina de a merge la un control anual preventiv nici măcar din partea personalului medical.
În anul 2015 un număr de 848 de pacienți au fost înscriși în programul național de oncologie și au beneficiat de tratament.

În prezent, programul de oncologie mai are și o altă problemă, aceea a lipsei din farmacii a medicamentelor oncologice ieftine, nu atât din cauza farmaciilor cât a importatorilor ce nu aprovizionează piața farmaceutică.

Comentarii

comentarii