Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este interesată sa acopere în primul rând necesităţile spitalelor publice

casa sanAsociaţia de Binefacere Pro Vitam se află în acest moment în dificultatea de a-şi mai desfăşura activitatea deoarece aceasta nu vor mai beneficia de contractarea cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Directorul Organizaţiei Pro Vitam, Marinela Rotaru, susţine că nu cunoaşte motivele pentru care nu vor mai beneficia de sprijin din partea CAS: „Am participat la aceeaşi licitaţie de servicii ca şi celelalte spitale publice, în condiţiile în care se contractează şi în acest an acelaşi număr de paturi, doar că am constatat că în acest an de la nivelul Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam se vor lua 25 de paturi care se vor distribuii către celelalte spitale”, a explicat directorul Asociaţiei, precizând, de altfel, că aceste criterii nu sunt de fapt reale şi că sunt chiar discriminatorii. Aceasta a mai adăugat că un spital nu poate funcţiona, în cazul lor, la capacitatea de 18 % în condiţiile în care celelalte spitale sunt contractate de către CAS la capacitatea de 80-90%. De asemenea conducerea Pro Vitam susţine că s-a dorit chiar închiderea asociaţiei şi sunt semne că nu se mai doreşte ca Asociaţia de Binefacere să mai funcţioneze în Reşiţa.
În zilele următoare 14 angajaţi vor pleca acasă şi se pare că aceeaşi soartă o vor avea şi restul angajaţilor. „În ţara asta, la momentul acesta, orice lucru bun care se întâmplă trebuie dărâmat. Probabil că este noua politică!”, a subliniat Marinela Rotaru.
Centrul Pro Vitam era singurul din regiunea de Vest unde pacienţii se puteau adresa cu bilet de trimitere, dar în condiţiile date vor fi nevoiţi să cotizeze.
Pe de altă parte conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că, fiind instituţie publică, a fost nevoie să acopere în primul rând necesităţile spitalelor publice mai ales pentru că o mare parte a spitalelor din judeţ şi-au mărit activitatea. De exemplu, spitalele din Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Oraviţa şi-au adus medici rezidenţi şi a fost nevoie de suplimentare cu paturi în aceste spitale, şi chiar şi la Reşiţa unde medici care au plecat s-au reîntors în acest an.
„Oricine este liber să-şi facă o firmă privată. Spitalul Pro Vitam este constituit de un ONG. Noi îl susţinem în măsura posibilităţilor. Au prioritate spitalele cu un punctaj mai mare”, a susţinut Tudoriţa Nicula, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Banii se acordă atât pentru spitale cât şi pentru paraclinice în funcţie de punctaj. Acest punctaj se primeşte în funcţie de angajaţi, de aparate şi au prioritate spitalele de acuţi, subacuţi şi apoi cele pentru cronici. Pro Vitam-ul fiind un spital de recuperare pentru cronici are automat un punctaj scăzut faţă de alte spitale.
„Eu zic că la 500 de milioane, un spital privat pentru activitatea pe care o desfăşoară şi la adresabilitatea pe care o au, pentru că în aprilie au fost închişi ca şi activitate toată luna din lipsă de adresabilitate, avem cereri aici, deci nu se poate contesta, este finanţare suficientă, nu au motive să se închidă. În plus au şi alte finanţări. Noi mergem şi pe policlinica lor, au 300 de milioane. Deci banii sunt!”, a mai precizat Tudoriţa Nicula.
Pro Vitam-ul fiind o firmă privată are dreptul să mai încaseze şi alte venituri, sponsorizări şi nu sunt obligaţi să aibă contracte cu statul.
Un dezavantaj pe care se pare că-l au cei de la Pro Vitam, după susţinerea conducerii CJAS, a fost şi faptul că aceştia sunt printre puţinii furnizori care au o grijă scăzută faţă de banii publici. În anii anteriori nu au existat controale care să nu se lase cu sancţiuni pentru Asociaţie, deşi sunt controlaţi anual toţi furnizorii CJAS, se pare că la Pro Vitam s-au descoperit cele mai multe nereguli din întreg judeţul.
„Pentru a le dovedi că noi nu avem nici un fel de prejudecată şi nu există rea voinţă din partea noastră, noi i-am îndrumat spre a-şi modifica practic structura organizatorică şi să-şi facă internări de zi pe alt domeniu. Se pune foarte mare accent la toate spitalele, pe toate le ajută internarea de zi şi în spaţiul care le rămâne să-şi deschidă altă secţie şi să-şi facă internări de zi dacă doresc finanţare”, a mai completat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Tudoriţa Nicula.

Comentarii

comentarii