Cateva alimente benefice sanatatii ochilor

O data cu inaintarea in varsta sanatatea ochilor, in cazul majoritatii dintre noi, are de suferit; este un proces normal. Pe langa varsta sunt si afectiuni care duc la slabirea vederii, cum este diabetul, de exemplu. Calitatea vietii are mult de pierdut din cauza necazurilor provocate de sanatatea precara a ochilor. Multe dintre ele se pot inlatura sau intarzia printr-o dieta adecvata.

Iata care sunt cele mai sanatoase alimente pentru sanatatea ochilor, conform spuselor specialistilor:

Legume verzi
Broccoli, gulii, spanac, varza de Bruxelles, varza Collard, mangold (stevia elvetiana) sunt legume care contin in cantitati mari carotenoizi de tipul luteina si zeaxantina, nutrienti importanti pentru sanatatea ochilor – luteina pentru sanatatea pigmentului macular, zeaxantina pentru sanatatea retinei. Acesti nutrienti micsoreaza riscul de aparitie a degenerescenta maculare si a cataractei.

Este important de stiut ca multe dintre calitatile acestor legume verzi se pierd prin preparare termica; sfatul specialistilor este sa le consumam cat se poate de mult in stare cruda sau preparate la abur.

Galbenusul de ou
Pe langa proteine si vitamine, galbenusul de ou contine si el luteina si zeaxantina. Chiar daca procentul acestor nutrienti nu este mare ca in cazul legumelor verzi, galbenusul de ou este o sursa din care forma in care se gasesc acesti carotenoizi este foarte usor asimilabila pentru organism. Important este ca ouale sa provina de la pasari crescute natural.

Pestele gras
Somonul, sardinele, ansoa, heringul etc contin o mare cantitate de acizi grasi omega-3 foarte importanti pentru pastrarea sanatatii ochilor: protejeaza membranele celulare, stimuleaza functia retinei si incetinesc degenerarea maculei (zona centrala a retinei), zona responsabila de activitati importante ca cititul, recunoasterea persoanelor etc. In concluzie acizii grasi omega-3 intarzie degenerescenta maculara care se agraveaza o data cu inaintarea in varsta.

Ingrijirea ochilor sensibili

Afinele si coacazele
Afinele si coacazele contin antioxidanti cu activitate antiinflamatorie puternica, benefici pentru sanatatea generala a intregului organism, inclusiv a ochilor. Dintre acestia antocianinele au un rol deosebit de important in sanatatea ochilor si anume in sanatatea retinei si a cristalinului.

Specialistii in medicina ne atrag atentia si asupra alimentelor care pun in pericol sanatatea ochilor: excesul de zahar, excesul de grasimi trans (margarina, produse din carne procesata (mezeluri), produse de patiserie, produse fast-food), prajeli.

Un alt sfat de la specialisti este sa beneficiem cat mai mult de lumina naturala, prin petrecerea a cat mai mult timp in aer liber.

Vitamina D care se asimileaza din razele ultraviolete ale soarelui are si ea un rol important in pastrarea sanatatii ochilor prin protejarea tesuturilor musculare din jurul cristalinului.

Sursa: http://www.curademiere.ro/alimente-benefice-sanatatii-ochilor/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CuraDeMiere+%28Cura+de+Miere+-+Revista+online+de+bun+gust%29

Comentarii

comentarii