Câteva sfaturi și remedii naturiste pentru ulcerul gastric si ulcerul duodenal

Este știut că primăvara și toamna, ulcerul își cam face de cap și mai ales, își face simțită prezența și parcă este mai îndărătnic la ori și ce tratament. Ulcerul gastric si cel duodenal sunt determinate de prezenta mediului acid in stomac. Cel mai frecvent, ulcerul gastric apare la persoanele care au avut gastrita, in care o parte din celule se distrug, aparand in cele din urma inflamatiile si chiar unele ulceratii.
In aceasta afectiune, durerile revin sezonier, iar un bolnav de ulcer le va resimti mai acut in anotimpurile de trecere, primavara si toamna. Dar alimentatia corecta este un mijloc terapeutic important in cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli.

Specialistii afirma ca factorii de risc care duc la aparitia ulcerului sunt, in principal, cei genetici. Totodata, ulcerul poate aparea si la persoanele cu un stres psihic sau fizic prelungit, dar si la cele care au consumat perioade mai lungi de timp anumite medicamente: antiinflamatoare, aspirina, fenilbutazona, corticosteroizi etc.

Cel mai important lucru este respectarea cu strictete a orelor de masa. Asadar, persoanele cu aceasta afectiune trebuie sa ia obligatoriu cel putin trei mese pe zi, chiar si mai multe, dar mai reduse cantitativ. Hrana trebuie mestecata foarte bine, in liniste si fara graba, iar alimentele nu trebuie sa fie nici prea fierbinti, nici foarte reci. Nu manca niciodata cu mai putin de trei ore inainte de culcare. Alimentele consumate prea tarziu pot determina secretii gastrice in timpul noptii.

Alimente permise in caz de ulcer

In dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse urmatoarele alimente: carne de vita sau de pasare, peste slab, sunca slaba, legume fierte (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecei), lapte dulce, smantana, cas, urda, branza proaspata de vaci, orez, gris, paste fainoase, oua proaspete fierte moi sau ochiuri, salata verde, fructe dulci si foarte coapte – banane, pepene galben, caise, piersici, mango – sucuri naturale de piersici, de mere sau de morcovi, apa plata.

Alimente interzise

Bolnavilor de ulcer le sunt interzise urmatoarele alimente: carnea grasa sarata, pestele gras sau afumat, carnea afumata sau preparata prin prajire, branzeturile fermentate sau afumate, muraturile, iaurtul si laptele batut, conservele de peste, slanina, untura, maioneza, rantasurile, painea proaspata, painea prajita, dulceata, marmelada si ciocolata.

Remedii naturiste: suc de varză şi de cartofi

Totodată, sucul de varză albă este un remediu naturist excelent în caz de ulcer gastric şi duodenal. Aceasta conţine o vitamină, vitamina U, supranumită şi „vitamina antiulceroasă”. Rezultatul tratamentului ulcerului gastro-duodenal cu cu această vitamină este mai mult decât spectaculos. Prepară zilnic un pahar de suc proaspăt de varză dulce şi bea câte o treime din pahar, între mesele principale ale zilei. Pe tot parcursul zilei, paharul cu suc se va menţine la frigider.
Rezultate bune dă şi sucul de cartofi. Se curăţă seara doi cartofi de mărime mijlocie şi se ţin în apă rece până a doua zi dimineaţă când se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-un pahar. Se umple apoi paharul cu apă şi după zece minute se strecoară. Conţinutul unui pahar se va bea zilnic, înainte de masa de prânz, timp de două săptămâni.

Plantele medicinale, în tratarea ulcerului gastric și duodenal

Plantele medicinale pot reprezenta un remediu excelent pentru tratarea ulcerului gastric, mai ales atunci când urmezi o dietă corectă. Printre plantele medicinale care dau rezultate bune în tratamentul ulcerului gastric se regăsesc gălbenelele, sub formă de infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se vor bea zilnic una sau două căni. Şi infuzia din flori de salcâm este la fel de benefică. Se va consuma câte o cană cu ceai, înaintea meselor principale.

Comentarii

comentarii