Ce se intampla cu ochii, daca stai mult la calculator

Nu s-a demonstrat ca ecranul calculatorului afecteaza vederea pe termen lung, dar este sigur ca dupa folosirea intensa a calculatorului apar oboseala ochilor, iritatii si dureri. Ansamblul simptomelor resimtite dupa folosirea unui calculator a fost numit Computer Vision Syndrome. Ce se intampla cu ochii, daca stai mult la calculator.

1. Uscarea ochilor

In ciuda credintei generale, ecranul computerului nu este daunator pentru ochi. Ochii incep sa sufere atunci cand computerul este folosit prea mult. Caci timpul petrecut pe calculator creste din ce in ce mai mult, oamenii il folosesc pentru a citi ziarele, pentru a cauta informatii utile, sa se uite la filme etc. O mare parte a zilei ne-o petrecem citind pe calculator. Or, lectura cere atentie si uitam sa mai clipim, iar ochii se usuca. Dar acest fenomen are loc si cand citim lucruri imprimate.

Cand citim pe calculator, uscarea ochilor este accentuata de pozitia pe care o avem. Atunci cand ne uitam la un ecran ce se afla fix in fata noastra, ochii sunt mai deschisi decat atunci cand citim o carte. O mai mare suprafata a ochiului este deci expusa, iar ochii se usuca mai repede si resimtim o senzatie de iritare.

Cum tratezi ochii uscati

2. Dureri de ochi si de cap

Oamenii care petrec mult timp in fata calculatorului se plang si de tensiuni si uneori dureri de ochi. Din cauza efortului depus de ochi pentru a se concentra asupra a ceea ce citim, pot aparea si dureri de cap. Si o luminozitatea prea mare a ecranului poate duce la obosirea ochilor.

3. Slabirea vederii la distanta

Medicii oftalmologi au remarcat ca vederea la distanta a tinerilor este afectata dupa mai multe ore petrecute in fata calculatorului. Dupa 40-50 de ani, majoritatea oamenilor sunt afectati de prezbitism, o tulburare de vedere a obictelor din apropiere.

La tineri se produce contrariul dupa utilizarea computerului. Tineri de 20 sau de 30 de ani au nevoie de cateva secunde pentru a identifica obiecte aflate la distanta, dupa o zi lunga de lucru in fata calculatorului.

Specialistii nu sunt inca in masura sa faca o legatura intre utilizarea masiva a ecranelor si cresterea cazurilor de miopie din ultimii 30 de ani. Este dificil sa fie facute studii comparative si sa le fie cerut oamenilor sa nu mai foloseasca calculatorul, dar fiind faptul ca in prezent este un instrument de lucru indispensabil pentru majoritatea oamenilor.

Medicamente care iti afecteaza vederea

Cand citim o carte, privirea se indreapata, in general, in jos. Cand citim pe ecran, privirea este dreapta, orizontala. Capacitatea de focalizare nu este la fel de buna atunci cand privim in fata, nu in jos, iar concentrarea asupra literelor de pe ecran poate accentua tensiunea ochilor, favorizand aparitia miopiei.

4. Dureri de spate

Munca in fata calculatorului poate duce la dureri de spate si cervicale pe termen lung, chiar si cand nu suntem in fata ecranului. Acestea vin la pachet cu problemele ochilor. O buna postura nu va limita doar impactul negativ al ecranului asupra spatelui si coloanei vertebrale, ci si aupra ochilor.

Efectele dezastruoase ale statului pe scaun la birou

Cum eviti probleme oculare si durerile de ochi cauzate de calculator?

Primul pas pentru a limita probleme cauzate de calculator este o postura potrivita. Computerul trebuie plasat la 50 cm de ochi, iar mijlocul ecranului trebuie sa fie in unghi de 15-20 de grade in raport cu ochii. De altfel, este mai confortabil si mai putin obositor sa privesti in jos.

Ca sa eviti durerile cervicale si de spate, picioarele trebuie sa stea asezate pe sol, iar daca scaunul are manere, acestea trebuie ajustate astfel inact mainile sa fie asezate pe ele cand tastezi.

Protejeaza-ti ochii de luminile puternice si de reflexele ecranului. Daca este nevoie, cumpara si un filtru antireflex.

Este recomandat ca la fiecare 20 de minute sa iti iei privirea de la calculator si sa privesti departe, la cel putin 6 metri de tine. Odihneste-ti ochii timp de 15 minute la fiecare doua ore si clipeste in mod regulat pentru a-ti umezi ochii.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii