Ce se mai fură în România? Pământul- cu camionul și excavatorul !

pamantul-decopertatRevoltat de ceea ce se întâmplă în jurul său, mai exact, de culmile pe care s-a ajuns în unele probleme, colegul Radu Herjeu, jurnalist, publicist și fin observator al vieții politice și sociale din România, scria următoarele pe blog-ul său: ,,Că se fură pe meleagurile mioritice nu e un secret pentru nimeni. Bani, maşini, genţi din maşini, case, băutură, fabrici, biciclete, mâncarea copiilor la şcoală, fier vechi, fier nou, ciment, cuie, voturi, telefoane, priviri, identităţi, vieţi. Dar e prima dată când aud că s-a furat pământ. Nu, nu cu acte sau ocupat abuziv, cu corturi, ci ad literam. Şi nu un pumn dintr-un ghiveci cu flori, ci câteva sute de metri cubi de pe ditamai terenul agricol”.
Mai pe scurt, Radu era surprins de faptul că unui nene de prin Gorj, i-a fost furat pământul, la propriu. Adică, hoții au venit cu excavatoarele și camioanele, au decopertat câteva sute de metri cubi de teren agricol fertil și duși au fost. Și mai ales, că nimeni nu a văzut nimic și hoțul nu a fost prins.
Ce nu știe Radu Herjeu, este faptul că bănățenii le-au luat-o înainte oltenilor cu vreo 4 ani. Că doar nu pe degeaba se spune că ,,tot Banatu-i fruncea”. Iată ce am scris noi în data de 28 iulie a anului 2010:
,,În alte locuri pământul se fură cu acte, la Goruia în Caraş Severin, acesta este furat ziua în amiaza mare cu camionul şi basculanta.
Mai mulţi cetăţeni din comuna Goruia din judeţul Caraş Severin şi care au terenuri agricole pe malul râului Caraş, sunt nemulţumiţi că anumiţi cetăţeni le distrug luncile cu fâneţe şi livezile pentru a fura de acolo teren fertil, pietriş şi nisip. Terenul este unul de tip aluvionar şi sub un strat de jumătate de metru de sol fertil, se găsesc zeci de metri de pietriş şi nisip- numai bun pentru construcţii şi drumuri.
Ba mai mult, din cauza acestor exploatări, râul Caraș şi-a schimbat cursul distrugând grădinile şi terenurile agricole la aproape un sfert de sat. Localnicii îl acuză de această stare de lucruri tocmai pe cel ce ar trebui să vegheze ca totul să fie în ordine: primarul comunei (la acea vreme). Ei spun că acesta a făcut înţelegeri cu constructorii şi le arată locurile de unde să ia pietriş fără acordul proprietarilor.
Un asemenea scandal a izbucnit aseară când mai mulţi proprietari de terenuri în lucile Carașului, au prins pe terenul lor hoţii de pământ și pietriş. Ei au blocat fuga camioanelor şi a excavatorului şi au anunţat poliţia la 112.
La faţa locului au sosit poliţiştii care vor demara o anchetă pentru a stabili vinovatul şi cine i-a trimis pe şoferi în zonă”.
Ei bine, Radu Herjeu, acest lucru se întâmpla în 2010. Acum suntem în 2014 și hoții tot nu au fost prinși, sau dacă au fost descoperiți, au primit o amendă fiindcă nu prea se știe unde să fie încadrată fapta.
Și încă ceva: în majoritatea cazurilor, pământul furat ajunge prin grădinile vilelor sau caselor de vacanță construite pe terenuri aride, nisipoase sau pietroase. Este mult mai ușor să pui deasupra câteva camioane cu pământ decât să desțelenești și să scoți piatra dintr-un teren sărac.

Comentarii

comentarii