Cea mai buna metoda de a tine gripa departe

Odata cu venirea zapezii si a gerului, creste numarul persoanelor care racesc. Cea mai buna metoda de a tine gripa departe este spalarea nasului. Acest lucru va preveni gripa si va ingriji caile respiratorii. Un nas curat va fi o buna bariera in calea virusilor.

Mucoasa nazala filtreaza mii de litri de aer zilnic. In contact direct cu mediul inconjurator, ea constituie prima bariera de protectie a sistemului respirator in fata agentilor exteriori (virusi, bacterii, poluare). Mucoasa nazala are rolul de a curata aerul, inainte ca acesta sa ajunga in plamani. Supusa in permanenta agresiunilor, mucoasa se poate inflama si pot aparea o productie excesiva de mucus si stranut. Apare astfel un disconfort respirator, caci nasul este infundat. Mucoasa nazala te protejeaza, dar trebuie, la randul tau, sa o protejezi.

De ce este bine sa iti speli nasul?
Spalrea nasului curata mucoasa nazala de excesul de mucus, polen si agenti patogeni (virusi, bacterii), care se acumuleaza la suprafata sa, prevenind imbolnavirile. De aceea spalarea nasului este primul lucru ce trebuie facut in caz de rinofaringita si este obligatoriu la copiii mici, care nu stiu sa isi sufle nasul. Acest gest este o adevarata usurare pentru cei care sufera de rinita alergica.

Cum iti speli nasul

La sugari, spalarea nasului se face inainte de masa. Copilul se pune pe spate, cu capul intr-o parte, niciodata cu capul pe spate. Pulverizarea se face in nara superioara, miscand usor capul copilului, pentru ca lichidul sa iasa pe cealalta nara. Secretiile care raman trebuie aspirate.

solutie-nazala

La adulti si la copiii care stiu sa isi sufle nasul, spalarea nasului permite dislocarea secretiilor blocate profund. Pulverizarile se fac cu capul aplecat deasupra chiuvetei, in fiecare nara, blocand de fiecare data nara superioara. Astfel, lichidul se scurge pe cealalta nara. Dupa ce speli nasul, trebuie sa il sufli. Produsele pentru spalarea nasului se folosesc intotdeauna inaintea celorlalte medicamente care se administreaza nazal.

Solutiile saline, numite si izotonice, sunt fabricate pe baza de apa de mare, a carei concentratie in sare este adusa la acelasi nivel de sare cu cel al fluidelor din organism. Bogate in oligoelemente, aceste solutii umezesc, spala si dezlipesc cojitele din nas. Daca este nevoie, aceste solutii pot fi folosite zilnic.

Solutiile hipertonice, foarte concentrate in sare, desfunda nasul. Ele sunt de folos atunci nasul este infundat.

Solutiile cu antiseptice se impun in situatiile de risc de infectie, cum ar fi primele semne de gripa.

Solutiile imbogatite in saruri minerale (sulf, magneziu, cupru) limiteaza episoadele infectioase, recidivante sau alergice.

Ce sa faci ca sa iti protejezi nasul

Ca sa iti protejezi nasul, evita atmosfera cu fum, poluata sau cu risc alergic crescut. Evita, de asemenea, trecerea brusca de la caldura la frig si nu incalzi prea tare casa: temperatura ideala este 19-20 de grade.
Nu uita sa aerisesti casa in fiecare zi. Foloseste un umidificator de aer, mai ales daca ai incalzire electrica. Poti pune si cateva picaturi de ulei esential in umidificatorul de aer.
Hidrateaza-ti organismul, band multa apa si ceaiuri calde de plante.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii