Cei mai buni matematicieni în devenire din Caraş-Severin-Cronica Olimpiadei Naţionale de Matematică 2014

Olimpiada (2)Săptămâna trecută frumosul oraş Sibiu a avut misiunea să organizeze Olimpiada Naţională de Matematică, faza finală. Timp de o săptămână oraşul a găzduit cea mai mare densitate de „inteligenţă” din România – cei mai buni dintre cei mai buni elevi pasionaţi de „regina ştiinţelor” s-au întrecut în rezolvarea problemelor de matematică. Alături de elevi, au fost prezenţi şi „greii” matematicii din ţara noastră: profesori, inspectori, autori de manuale, culegeri, creatori de probleme, nume sonore din „revista de căpătâi” a oricărui rezolvitor – „Gazeta Matematică”.
Printre cei peste 500 de elevi participanţi s-au numărat şi cei mai buni matematicieni în devenire din Caraş-Severin:
– Clasa a V-a: BUGA ANDRU MIHAI – Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa
– Clasa a VI-a: CIOBANU ELENA – Şcoala Gimnazială Nr. 2 Reşiţa
GUŞIŢĂ CRISTINA – Liceul Bănăţean Oţelu Roşu
– Clasa a VII-a: PÎNZARIU TEODORA – Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocşa
– Clasa a VIII-a: MORARIU DORIAN SEBASTIAN – Liceul Bănăţean Oţelu Roşu
– Clasa a IX-a: IONESCU ROBERTO – Liceul Teoretic „Traian Doda” Caransebeş
– Clasa a X-a: CIOBANU ANCA – Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa
– Clasa a XI-a: ŞTEFĂNESCU ANDREI NICOLAE – Liceul Bănăţean Oţelu Roşu
– Clasa a XII-a: ADAM CĂTĂLINA ALINA – Liceul Bănăţean Oţelu Roşu.
Din delegaţie au mai făcut parte domnul profesor Lucian Dragomir (membru în comisia centrală de corectare), doamna profesor Mustăţi Liliana (însoţitor la „juniori” – clasele V-VI) şi subsemnatul (însoţitor la „seniori” – clasele VII-XII şi „cronicar”).

Datorită legăturilor feroviare nepotrivite pentru noi (trebuia să schimbăm prea multe trenuri şi să ne trezim la ore minuscule), am optat pentru a ne deplasa cu autoturismele personale. Am avut în favoarea deciziei în primul rând faptul că maşina mea e la a doua participare la Olimpiada Naţională (anul trecut a fost la Braşov) şi acordul părinţilor elevilor care ne-au ajutat să depăşim toate meandrele birocraţiei.
Am plecat duminică, 6 aprilie în speranţa de a nu avea prea mult trafic pe şosea. În Reşiţa am făcut „joncţiunea” cu maşina colegei mele însoţitoare care o aducea pe Teodora, după care am plecat spre Caransebeş, de unde l-am luat pe Roberto. Prima parte a lotului s-a completat cu Alina, Dorian şi domnul profesor Dragomir la Oţelu Roşu. Aventura „matematică” avea să înceapă la „marginea” judeţului nostru. Prognoza meteo era cumva „proporţională” cu starea de spirit – predominant însorit; emoţiile ascunse „după nori” aveau să se manifeste prin „averse” abia în zilele următoare. Până la Haţeg am avut ce povesti – de la glume, amintiri la planuri de viitor şi, mai ales „ce facem la Olimpiadă”. La un han de pe lângă şosea am făcut un mic popas înainte de intrarea pe faimoasa autostradă. În scurt timp am intrat pe cele două „paralele” care leagă Deva de Sibiu, atât şoferii, cât şi maşinile bucurându-se de „caii putere” scoşi la plimbare pe alocuri cu 130 de km/h. Fericirea a ţinut de la Simeria până după Sebeş, când am fost nevoiţi să „tăiem paralele cu o secantă” – adică să intrăm pe DN 1 (locul preferat al „ştirilor de la ora cinci”, de unde „se transmit în direct” odioasele accidente rutiere). Din cauza traficului (pe care speram să-l evităm) am pierdut reintrarea pe autostradă şi am fost nevoiţi să mergem pe „drumul vechi” până la Sibiu. Am găsit foarte uşor locaţia de cazare – Hotelul Ana Oil, aflat la intrarea în oraş. „Cercetările” noastre de pe Internet au confirmat frumuseţea finisajelor şi confortul acestuia chiar de la intrarea in holul recepţiei, cele 3 stele de pe firmă fiind poate prea puţine. Deşi obosiţi de traficul de pe şoselele noastre, am avut puterea să (re)vedem centrul oraşului pe înserate. E foarte greu să găsesc cuvinte potrivite pentru a descrie (poate) cel mai frumos oraş din România, dar sunt convins că orice vizitator şi-ar dori o bucăţică din acesta în locul său de baştină…
Luni ni s-au alăturat lotului şi ceilalţi participanţi (Cristina, Elena, Anca şi Andrei) şi ne-am întâlnit cu „călăuzele” noastre – domnul profesor GHERGHEL IONEL, alături de eleva voluntară VINTILĂ THEA care au avut o „Săptămână altfel” în care au avut grijă de noi pe parcursul întregii şederi. Am primit legitimaţii de călătorie, o hartă a locaţiilor pe la care trebuia să trecem, o listă cu mijloacele de transport cu trasee şi orele de sosire în staţii ale acestora. După o nouă „incursiune” prin centru, însoţiţi de gazdele noastre am participat la festivitatea de deschidere la Sala Sporturilor din Sibiu – plină de… matematică. Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, domnul profesor Radu Gologan a avut primul cuvânt în deschiderea celei de-a 65-a ediţii a prestigioasei manifestări cu un citat din marele matematician John von Neumann: „Dacă oamenii nu cred ca matematica este simpla, asta este pentru că ei nu îşi dau seama cât de complicată este viaţa” Alături i-au stat o serie de oficialităţi: de la instituţii de învăţământ, la cele administrative şi chiar bisericeşti şi militare. Emoţiile şi-au făcut prezenţa şi natura rezona cu acestea prin ploaia bacoviană ce s-a revărsat asupra noastră.
Marţi, ne-am ascuns emoţiile şi am pornit spre locaţiile de concurs. De remarcat este că ne-a fost pus la dispoziţie un autocar care ne-a dus la cele două locaţii de desfăşurare a concursului: Colegiul Naţional „Octavian Goga” pentru juniori şi Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” pentru seniori. Subiectele deloc uşoare (doar e faza naţională) au pus mintea olimpicilor la treabă preţ de 3, respectiv 4 ore. După masa de prânz a avut loc un eveniment deosebit în Piaţa Mare – sponsorul principal al Olimpiadei (Banca Comercială Română) a organizat o şedinţă foto cu toţi participanţii. În timp ce lucrările au fost evaluate, a fost organizat un tur al oraşului în care ne-au fost prezentate câteva din obiectivele turistice.
Miercuri, în aşteptarea rezultatelor, juniorii au vizitat Dumbrava Sibiului, iar seniorii au fost la Universitatea „Lucian Blaga” unde s-au întâlnit cu reprezentanţi ai firmei UBISOFT (creatoarea unor celebre jocuri pe calculator şi tablete), de la care au aflat printre altele cum se „fabrică” un joc de succes şi că mulţi foşti pasionaţi de matematică sunt în spatele ideilor care au prins contur în realizarea unor faimoase jocuri (cine nu a auzit de Assassin’s Creed, Far Cry sau Prince of Persia ?). După amiaza a fost punctul culminant al săptămânii – afişarea rezultatelor, după care au fost depuse contestaţii. Am încercat de toate: de la fericire că am scăpat la deziluzii că puteam mai mult… Nu am strălucit, dar nu am fost nici codaşi – la clasa a V-a, a VI-a şi a VIII-a ne-a „despărţit” o jumătate de punct de ultima medalie.
Joi a fost organizată o vizită la Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete „Ion Vodă”, în timp ce primii clasaţi au fost invitaţi la proba de baraj. A fost şi ziua dedicată unui „sport” ce tinde a deveni „olimpic” – shopping-ul. Seara am avut parte de o frumoasă petrecere organizată de eMAG la care matematicienii au dovedit că ştiu să cânte şi să danseze foarte bine. Dacă nu am luat nici un premiu la matematică, măcar la dans Roberto s-a dovedit cel mai bun.
Vineri a fost ziua dedicată cu adevărat celor mai buni. Festivitatea de premiere a fost organizată la fel de grandios la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pe scenă au urcat medaliaţii cărora le-a fost răsplătit efortul cu diplome, medalii şi premii consistente (în bani). Am aflat că sponsorii principali ai Olimpiadei (BCR, fundaţia eMAG şi casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii) au ca angajaţi în posturi decizionale foşti olimpici la matematică, care au făcut posibil implicarea financiară a acestora în sprijinirea elevilor olimpici. Domnul profesor Lucian Dragomir a fost distins cu un premiu din partea fundaţiei SIGMA pentru probleme frumoase propuse la aceasta olimpiada. Nu pot să nu remarc apatia mass-mediei pentru acest subiect, mult mai avidă de „senzaţionalul de la ora cinci”, care a „lipsit cu desăvârşire” de la acest eveniment (un simpatic domn şofer de taxi spunea că „radioul ar trebui să vuiască zilele aceastea”).
În speranţa că anul viitor va fi mai bun, merită să felicităm strădania elevilor noştri de a participa (în special al lui Buga Mihai care a „fugit” de la un concurs de şah de la Călimăneşti pentru a participa la Olimpiada de Matematică) şi efortul uriaş depus de organizatori (au aflat abia în urmă cu două luni că Sibiul va fi gazda).


Prof. Lazarov Mihai (însoţitor de lot la seniori)
Liceul Teoretic „General Dragalina”, Oraviţa

Comentarii

comentarii

One thought on “Cei mai buni matematicieni în devenire din Caraş-Severin-Cronica Olimpiadei Naţionale de Matematică 2014

Comments are closed.