Cel mai contaminat județ din țară

Județul Caraș-Severin se află, alături de Hunedoara, în fruntea listei cu cele mai contaminate județe din țară. Este vorba despre o clasificare a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în funcție de contaminarea solului și a apelor subterane, precum și a riscurilor provocate de acestea pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Potrivit unui comunicat din partea Guvernului României, la nivel național au fost identificate 210 situri contaminate, cele mai multe în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Acestea reprezintă zone în care s-au desfășurat în principal activități din industria minieră și metalurgică, unde procesarea și depozitarea deșeurilor s-a făcut fără măsuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare și de la haldele de steril, precum și de la instalațiile de prelucrare. Este vorba în principal de zona Moldova Nouă, unde, la fiecare adiere mai serioasă a vântului, deasupra orașului se strâng nori grei de praf otrăvitor.

La fiecare vânt mai puternic, pulberile de steril provenite de la iazul tehnic de decantare al fostei exploatări miniere continuă să le facă viata un chin miilor de locuitori de pe ambele maluri ale Dunării, atât in ţara noastră cât şi in Serbia. Mai este și cazul comunei Ciudanovița, unde pe vremuri se exploata uraniu. Mina a funcționat până prin anii 2000, iar la 15 ani de când a fost închisă radiațiile încă mai fac victime. Cancerul, leucemia, îmbătrânirea timpurie, copii cu malformații – sunt cazuri frecvente la Ciudanovița.

În anul 2014, în urma unei măsurători a ecologiștilor de la GEC Nera s-a constatat că nivelul radiațiilor de pe haldele de deșeuri miniere radioactive era de 3 ori mai mare decât nivelul de alertă precizat de legislația în vigoare. Singura șansă ca poluările respective să înceteze este accesarea de fonduri europene pentru evaluarea riscurilor și remedierea siturilor contaminate.În acest sens a fost adoptată o hotărâre de Guvern prin care s-a aprobat Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, prin care se urmărește diminuarea problemelor generate de contaminarea solului și a apelor subterane și alinierea la standardele impuse de Uniunea Europeană. Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor și remedierea celor 210 situri contaminate se ridică la un total de 1,264 miliarde de euro,sumă ce va fi asigurată prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finanțare de stat, dar și prin finanțări externe și investiții din sectorul privat.

”Acest program a fost elaborat în conformitate cu angajamentul României privind condiționalitatea impusă de Comisia Europeană pentru pregătirea și selectarea proiectelor ce vor fi co-finanțate din fondurile structurale UE pentru exercițiul financiar 2014-2020, așa cum sunt obiectivele specifice menționate în Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Astfel, în următorii ani, Strategia Națională și Planul Național pentru Gestionarea Situilor Contaminate va finanța proiectele de remediere a siturilor contaminate strict prin intermediul acestui program, fără a aduce modificări ale cheltuielilor bugetare”, se arată în comunicatul emis de Guvern.

Comentarii

comentarii