Cele mai mari trei surse de chimicale toxice din casa ta

Te-ai întrebat vreodată ce surse din propria casă te expun la cele mai mari niveluri de chimicale? Un nou studiu speră să îţi ofere răspunsul la această întrebare.

 

Este binecunoscut faptul că perdelele de duş şi podelele din vinil, produsele de îngrijire personală şi cele de uz casnic expun oamenii la o varietate de substanţe chimice dăunătoare care au fost legate de probleme de reproducere şi de astm, inclusiv infertilitate, atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor. Însă, atunci când vine vorba despre eliminarea chimicalelor din casa ta, de unde ar trebui să începi?, se întreabă Rodale.com.

Aceasta au sperat cercetătorii de la Institutul Silent Spring să descopere cu o analiză detaliată a peste 200 de produse, toate supuse verificărilor din cauza conţinutului lor chimic periculos.

Mai multe studii au indicat parfumurile, produsele de curăţenie şi îngrijire personală ca surse generatoare de tulburări hormonale, chimicale care acţionează ca estrogenul sau blochează testosteronul atât la bărbaţi, cât şi la femei, şi pot duce la probleme cu infertilitatea, cancer reproductiv şi alte funcţii hormonale. Însă, până acum, nu a fost niciodată clar care din aceste produse reprezintă cea mai mare ameninţare.

Oamenii de ştiinţă au selectat 170 de produse de uz casnic, inclusiv detergenţi de vase, de rufe, loţiuni, creme de protecţie solară, cosmetice, perdele de duş şi feţe de perne care să conţină vinil, şi le-au analizat în vederea identificării prezenţei celor 66 de substanţe chimice care pot declanşa probleme de sănătate şi anomalii. Printre aceste substanţe există:

– ftalaţi, legaţi atât de astm, cât şi de infertilitate;

– parfumuri, care conţin amestecuri de zeci de chimicale şi sunt folosite chiar şi în produsele “neparfumate” pentru a masca mirosul chimicalelor;

– eter de glicol, solvent care declanşează astmul, adăugat în principal în produsele de curăţenie;

– parabeni, conservanţi folosiţi într-o varietate largă de produse de îngrijire personală şi suspectaţi de faptul că ar putea dezvolta cancerul mamar;

– triclosan, folosit în cosmetice şi în săpunurile antibacteriene şi cunoscut că intervine în funcţionarea hormonilor reproductivi;

– bisfenol A (BPA), o substanţă chimică perturbatoare a hormonilor, folosită în anumite tipuri de plastic.

Oamenii de ştiinţă au selectat 43 de produse “alternative” care erau promovate ca fiind fără nici unul din chimicalele de mai sus, ca de exemplu, oţetul alb, perdelele de duş din nilon şi o gamă largă de produse de îngrijire personală şi de uz casnic “fără parfum”.

Cercetătorii au identificat cel puţin una din cele şase substanţe enumerate mai sus în aproape toate produsele testate, adică în 41 din cele 43 de produse care se auto-intitulau “nontoxice” sau “ecologice”.

În funcţie de rezultatul analizei lor, iată care sunt cele mai mari surse de substanţe chimice din casă, pe care specialiştii ne recomandă să le evităm:

Detergentul de vase cu aromă de portocale, produsele de machiaj, şamponul cu aromă de căpşuni, adică orice produs cu parfum este foarte probabil să conţină un nivel ridicat de substanţe chimice. De asemenea, acestea conţin o mulţime de compuşi chimici faţă de care specialiştii se arată cei mai îngrijoraţi.

Există peste 3.000 de substanţe chimice folosite pentru a face parfumuri sintetice, iar un singur miros de produs poate conţine între 30 şi 500 dintre aceste substanţe. Atunci când aceste chimicale sunt eliberate în aerul din interior, se pot combina pentru a crea formaldehida, cauzatoare de cancer, şi particule ultrafine care pot declanşa probleme respiratorii.

Pentru a proteja secretele afacerilor, companiile nu sunt nevoite să enumere pe etichete sau pe websiteurile lor substanţele chimice folosite. De fapt, cercetătorii au detectat parfumuri în 26 de produse, multe dintre ele de curăţare, care nu aveau listate pe etichetă nici măcar termenul “parfumat” şi nici o anume aromă.

Parfumurile, odorizantele de cameră şi de maşină şi detergentul de rufe au fost produsele cu cel mai mare conţinut de parfum.

preluare

citeste mai multe pe www.financiarul.ro

Comentarii

comentarii