Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin are nevoie de specialiști

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin intră în anul 2015 cu aceeași problemă cu care se confruntă de câțiva ani: lipsa unui asistent social, a psihologului și a unui medic.

Deşi judeţul Caraş-Severin este mai mult unul de tranzit pentru traficanţii de droguri, consumul este şi aici în creştere, în timp ce vârsta consumatorilor scade – spune coordonatorul Centrului Antidrog, subcomisar Sorin Andriţoi.

În judeţ, sunt căutate în mod special drogurile de tip canabis şi etnobotanicele, iar consumul cel mai răspândit se înregistrează în rândul elevilor de liceu de 15 până la 19 ani.

În prezent, C..P.E.C.A. Caraş-Severin are un sprijin prin cei 40 voluntari, în curs de acreditare, formaţi în domeniul prevenirii consumului de droguri care sunt implicaţi în proiectele de prevenire antidrog la nivelul Judeţului Caraş-Severin .

Voluntarii s-au implicat în activităţi de prevenire în şcoală şi în comunitate în perioada întregului an 2014.
În ceea ce priveşte activitatea de prevenire a consumului de droguri, la nivelul CPECA Caraş-Severin a fost derulată de către un specialist în prevenire, singurul specialist al centrului, ofiţer prevenire, coordonator al centrului care asigură activitatea administrativ-organizatorică, subcomisar de poliţie Sorin Andrițoi.

Din cauza lipsei de speciliști, activitatea de asistenţă acordată consumatorilor de droguri din Caraș-Severin a fost derulată de specialistul CRPECA Timişoara, care s-a axat pe acordarea serviciilor de asistenţă psihologică.

Se pare că în anul 2014 numărul tinerilor care consumă etnobotanice a crescut, activitatea centrului fiind însă limitată. Echipa terapeutică incompletă din lipsa asistentului social şi a psihologului, iar începând din iulie 2012 – şi a medicului, postul de educaţie–învăţâmânt – liber, dar şi resurse financiare limitate, îngreunează derularea activităţilor specifice de prevenire şi afectează în mod direct derularea activităţilor de asistenţă a consumatorului de droguri.

Fondurile insuficiente nu permit implementarea proiectelor locale şi a celor naţionale; resursele financiare au fost obţinute în 2014 doar prin parteneriatele locale, inclusiv pentru implementarea proiectelor naţionale.

Astfel că CPECA vine și în acest an cu nevoia de încadrare a unor persoane la formate pe partea de asistenţă şi dezvoltarea activităţii de asistenţă medicală, psihologică şi socială acordată consumatorilor de droguri.

Comentarii

comentarii