VIDEO Cetateni de onoare – Cei de ieri care au facut Resita de azi

Reșița a adăugat încă doi cetățeni de onoare în galeria numelor cu care municipiul se mândrește. Casa Municipală a găzduit ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Reșița, post-mortem pentru Monsignor Josef Gerstenengst – preot şi organist cărăşan, şi prof. dr. Volker Wollmann – profesor, istoric, scriitor și primul director al muzeului reșițean. Cele două titluri reprezintă un semn de recunoștință din partea autorităților locale pentru contribuția marcantă adusă comunității locale și Banatului Montan.

Prof. dr. Volker Wollmann a mărturisit că își amintește cu plăcere de anii petrecuți la Reșița, de căldura cu care a fost primit și despre ce a însemnat industria reșițeană, în acest sens fiind autorul mai multor volume din seria „Patrimoniul preindustrial şi industrial în România” în care un loc însemnat îl are și Reșița. A venit în orașul de pe Bârzava în 1964 ca profesor de istorie la Școala Generală nr. 6 din Reșița, apoi devine directorul Muzeului Raional Reșița – 1965-1967. A plecat în Germania și a avut o impresionantă activitate dedicată istoriei industriale românești și locale.

”Am fost surprins pentru această onoare și m-am bucurat când am venit prima oară în acest oraș, eu fiind ardelean, cu câtă căldură am fost primit pe aceste meleaguri cărășene și în special în orașul Reșița, nu numai ca profesor, și ca om, și organizatorul muzeului orășenesc. Am stat 3 ani, dar parcă au fost jumătate din tinerețea mea”, a spus istoricul.
Arhidiaconul Banatului montan, pr. Joszef Csaba Pal, cel care a primit Diploma de Cetățean de Onoare acordată post-mortem preotului Josef Gerstnengst, a vorbit despre calitățile morale și despre prestigiul ca organist, atât în țară, cât și peste hotare a celui care a fost preotul Josef Gerstenengst.

Ca urmare a aprobării a două proiecte de hotărâre în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local, primarul Ioan Popa a înmânat cele două titluri de cetățeni de onoare pentru doi etnici germani care au contribuit la promovarea valorilor comunității.

”Din fericire, există oameni cu care Reșița se poate mândri. Este adevărat, vorbim despre lucruri care s-au realizat tot în perioada de dinainte de Revoluție. Eu sper ca viitorul apropiat să ne aducă în față oameni cu care Reșița să se poată mândri, poate peste 10-20 de ani și care să merite titlul de cetățean de onoare. Am travesat o perioadă destul de nefastă a orașului în ultimii 20-25 de ani, în ultimul sfert de secol. Sper să schimbăm lucrurile de aici, însă, încă mai avem ”resurse” de a ne bucura de ceea ce au făcut înaintații noștri sau, iată, oameni care acum sunt la perioada senioratului. A fost un eveniment frumos, am avut emoții alături de cei care au fost lângă mine”, a precizat primarul Ioan Popa.

Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reșița l-a avut și ea oaspete pe istoricul şi de acum cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa, dr. Volker Wollmann, care, în cadrul Zilelor culturii germane la Reșița, a lansat volumul al VI-lea din ciclul „Patrimoniul preindustrial şi industrial în România”.

Comentarii

comentarii