Și așa nu ați mai gătit de mult: Ciorbă de fasole uscată cu ciolan

Fasolea uscată este foarte sănătoasă, hrănitoare și mai ales, gustoasă. la fasole, ori cum ai găti-o, totdeauna iese multă cât să dăm și la prieteni. În plus, când gătim fasole uscată, automat a picat felul doi și avem mâncare cel puțin pentru două zile.

Ingrediente:

Cam o ceșcuță de fasole boabe de persoană
1 ciolan afumat, sau oase afumate sau o bucată de costiță
3 morcovi roșii potriviți
2 cepe noi mai mari, cu tot cu cozi + una mai mică pentru rântaș.
Opțional- căței de usturoi
2 rosii bine coapte
1 ardei gras
1 pătrunjel rădăcină
1 păstârnac potrivit
Mărar verde, un fir de leuștean și un fir de cimbru
Vegeta fără conservanți
Sare, piper, foi de dafin – după preferințe
1 linguriță pastă de roșii sau boia de ardei
ulei pentru rântaș
o lingură făină

Cum o preparăm:

Dacă lucrăm cu ciolan sau oase afumate, punem ciolanul tăiat bucăți să fiarbă în 5 l de apă la foc potrivit și spumăm. Lăsăm sp fiarbă cam pe 3/4 sferuri. Nu de tot. Se lasă fasolea la inmuiat in apa călduță câteva ore, aruncăm apa, îi dăm un clocot cu altă apă, o aruncăm și pe asta, repetăm punerea la fiert, dar de această dată, punem în oală un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Lăsăm să clocotească vreo 5 minute, aruncăm apa și în locul ei, punem zeama fierbinte în care a fiert ciolanul.

Lăsăm să fiarbp fasolea cam pe jumătate și punem toate zarzavaturile tăcate mărunt – cu excepția roșiilor și a ardeiului, punem înclusiv codițele de ceapă. Lăsăm la foc foarte mic cam 4-5 minute, după care, punem bucățile de ciolan și restul de zeamă. Se lasă la foc mic, descoperită oala pe jumătate, până se fierb toate îngredientele. Acum punem roșiile și ardeiul cubulețe. Dacă mai trebuie, se mai completează cu apă – fierbinte. Potrivim gustul cu vegeta sau sare.

La final, tocăm ceapa mică și o dinstuim in putin ulei, adăugam pasta de rosii sau boiaua ( merg și alemândouă), punem făina, nu o lăsăm mai mult de 1 minut, după care punem peste – 3- 4 polonice de zeamă din oală. Amestecăm bine să nu aibă cocoloașe, răsturnăm în oală, amestecăm, mai lăsăm vreo 5 minute, aruncăm deasupra foile de dafin, piperul măcinat, frunzele și cimbrul. Se lasă să dea 3- 4 clocote, punem capacul etanș și oprim focul. E gata! Se poate servi cu o salată din ceapă verde cu tot cu codițe.

În cazul în care gătim cu costiță sau slănină afumată; o tăiem soldăței, prajim la foc mic să-și dea drumul la grăsime după care dinstuim în aceasta rădăcinoasele și ceapa. Se pune fasolea, restul de ingrediente și procedăm ca mai sus.

Comentarii

comentarii