Ciulama taraneasca din carne de pui, cu mamaliguta

Un preparat foarte gustos din care nu rămâne nicio dată ,,și pentru a doua zi” fiindcă se papă tot, la o masă.

1 kg carne de pui (un pui transat), sau pulpe, sau doar aripi
4 linguri cu faina alba (cam 120 g)
3 cepe mici
2 morcovi potriviți
100 g smantana groasa
ulei
usturoi, după gust
patrunjel verde
sare, dupa gust
piper proaspat macinat
2-3 foi de dafin
1 l supa de pui concentrata

Carnea se curăță bine de tot, se pârlește la flacără după care se prăjește pe jumătate in ulei incins cu un praf de sare și piper. SE pune la loc cald într-un castron acoperit bine.

Se scot bucățile de carne și în uleiul rămas se dinstuie ceapa și morcovii și la final se adaugă usturoiul tocat mărunt. Se adaugă făina, se lasă la rumenit maxim jumătate de minut după care se stinge cu supa concentrată. Se pune cu atenție ca să nu facă cocoloașe. Se potrivește de gust cu sare și piper, se pun foile de dafin și se adaugă bucățile de carne cu tot cu zeama ce au lăsat-o în castron.

Mai lăsăm la foc mic cam 5 minute, avem grijă să nu se prindă și amestecăm ușor ca să nu rupem carnea. Sosul nu trebuie să fie gros fiindcă se va mai îngroșa când se răcește.
La final, se adaugă – opțional smântâna – și pătrunjelul tocat mărunt de tot.

Sfaturi: unii pun prea multă smântână și în loc de supă, folosesc laptele. În acest caz, vorbim de pui cu sos de smântână și nu de ciulama.
Alții, bagă în compoziție și ciuperci. Dar, acest fel de mâncare se poate face numai din ciuperci, așa că, nu are rost să amestecăm gusturile; părerea mea.
În plus, cea mai bună ciulama se obține din găină bătrână de casă. În acest caz, carnea se fierbe bine de tot iar supa rezultată o folosim la sos.

Pentru mămăligă, punem la fiert apă, câteva linguri de ulei și sare. Când clocotește, punem în ploaie făina de mălai, amestecăm energic să nu facă cocoloașe. Pentru ciulama, se face o mămăligă mai pripită, mai moale.

Servim totul foarte fierbinte la masă, eventual cu ardei iute. O altă variantă ar fi ca în loc de mămăligă, să preparați cartofi natur sau chiar prăjiți.
Merge bine cu o bere rece.
Iată și o variantă video a rețetei de ciulama, doar ca folosește prea multă smântână.

[youtube id=”Hdd4iMQb5XA”]

Pofta bună!

Comentarii

comentarii