Consiliul Județean nu are bani de dat pentru Cazinoul din Băile Herculane

Pentru că este monument istoric și este clasificat în grupa de importanță A, iar actualul proprietar, Alexandrina Verbițchi, vrea să vândă jumătate din Cazinou, Consiliul Județean ar trebui să-și exercite dreptul de preemțiune la vânzare, potrivit legii. Costurile prea mari atât la cumpărare, cât și la reabilitare, l-au determinat pe președintele Silviu Hurduzeu să propună în ultima ședință de Consiliu Județean un proiect privind neexercitarea dreptului de preemțiune la vânzarea a jumătății de clădire. Consilieriii Liberali s-au opus acestui proiect.

Președintele Silviu Hurduzeu a argumentat dezinteresul privind cumpărarea clădirii monument prin faptul că e scos la vânzare doar jumătate din imobil și care dacă ar fi totuși cumpărat ar necesita o reabilitare, ceea ce impune cheltuieli foarte mari. Prețul de vânzare al jumătății de cazinou este de 300.000 de euro, iar pentru reabilitare ar mai trebui în jur de 200.000 de euro.
”Încerc să anticipez cum s-ar pune problema dacă noi, Consiliul Județean, am achiziționa jumătate din acea clădire, cam ce preț ni s-ar solicita pentru cumpărarea celeilate jumătăți. Pe de altă parte eu cred, și spun acest lucru având în spate experiența aceasta de mai bine de jumătate de an de președinte al CJ, că de-a lungul timpului Consiliul Județean Caraș-Severin nu a fost un investitor și un administrator foarte priceput. Și avem exemple nenumărate în județul Caraș-Severin. Evident că îmi doresc ca acea clădire să fie reabilitată, să fie redată circuitului, să facă acolo ceea ce a fost. Imi aduc aminte că am petrecut revelioane la Cazinoul de la Herculane” , a precizat președintele Hurduzeu.

Președintele a mai spus că un investitor privat ar fi mai potrivit pentru a readuce la viață clădirea Cazinoului.

”Tocmai neexercitarea acestui drept de preemțiune a fost făcut pentru a da liber și a da timp cât mai repede ca un potențial cumpărător, înțelegând că există un precontract de vânzare-cumpărare, și nu înțeleg cum a fost făcut, dar nu e treaba mea cum a fost făcut acel precontract neexistând din partea Consiliului Local Băile Herculane un proiect de hotărâre privind exercitarea sau neexercitarea acestui drept. Tocmai îmi doresc ca din acest motiv acea clădire să fie reabilitate și să fie introdusă cât mai repede în circuitul ei normal și firesc, fiind vorba de un monumet istoric”, a spus Silviu Hurduzeu.

Liberalii s-au opus iar proiectul nu a trecut deoarece necesita votul a 2/3 din numărul consilierilor județeni.

Fără neexercitarea prin HCJ a dreptului de preemțiune a Consiliului Județean, fiind vorba de o clădire de patrimoniu și de existența acelui precontract, proprietarul nu poate vinde. Hurduzeu spune că banii pe care ar trebui să îi investească în Cazinou ar putea fi folosiți la reabilitarea drumurilor.

Comentarii

comentarii