Cu ce se mai joacă astăzi copiii?

Vicepreședintele muzeului de jucării The Strong din New York, specialist în studii de gen, scria pentru Psychology Today că nu dezvăluie care e jucăria lui preferată, dar pe locul doi este, cu siguranță, bățul. Bățul poate fi, pe rând, sabie, baghetă fermecată ori undiță, cultivă creativitatea copiilor și le dezvoltă imaginația. E greu de găsit astăzi un copil care să dea din mână un Transformer sau un Monster High pentru un băț, așa că am mers, cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Copilului, într-un magazin de jucării să vedem cu ce se mai joacă azi copiii.

Am căutat-o, în primul rând, pe celebra Barbie. Producătorii păpușii au scos, în acest an, două noi modele – zâna și sirena. “Chiar dacă e ‘bătrână’, Barbie încă se vinde”, spune Dragoș, angajat al magazinului de jucării dintr-un mall, cel care îi ajută pe părinți să aleagă jucăriile potrivite. “În fiecare an se mai adaugă câte o serie, plus reclama de la televizor și merge. Plus că s-a scos și un DVD”.

Lângă seria de păpuși Barbie, se află atracția sezonului – tableta pentru fetițe care, ne explică Dragos, are oglindă pentru machiaj, are efecte sonore, are un ceas ca fetle să nu piardă noțiunea timpului cât se aranjează, poate fi și carnețel în care să scrie ce vor despre prietenii lor, are ștras și stick-ere pentru decor. Costă 129 de lei și e un must-have pentru fetițele de peste 5 ani. Tableta este doar una dintre jucăriile din magazine care încurajează machiajul la vârste atât de mici.

Cele mai căutate sunt, însă, păpușile Monster High, o serie de șapte personaje, fiice ale unor monștri celebri. Frankestein și Dracula sunt doi dintre cei care au fiice printre păpușile la modă. DracuLaura, de exemplu, costă 170 de lei. Producătorul păpușilor, Mattel, le descrie astfel: “Activități preferate: cumpărăturile și flirtul cu băieții!… De asemenea, sunt minunată, intimidez… Îmi place să apar la petreceri în rochia mea neagră înspăimântătoare… Mă pregătesc pentru a fi adorată de toată lumea… Prietenii mei spun că sunt perfectă pentru modă”. Fetele și părinții le adoră, după cum reiese din comentariile de pe amazon.com, singurele obieții ținând de calitate jucăriilor, în cazurile în care mai cade câte o mână.

La băieți se poartă pistoalele cu apă, că e vară, sau cele cu spumă pentru alte sezoane. Acestea sunt pentru copii de peste 5 ani pentru că vin la pachet cu niște riscuri, spune Dragoș. Se poartă încă jucăriile după Transformers, Spiderman și Batman, dar Pokemonii au dispărut. Deși există o nouă serie de desene animate cu Pokemoni, jucăriile nu mai sunt la modă. Cum nu mai sunt la modă cele violente. Violența nu se mai poartă pentru că s-a mutat toată pe tabletă. “E destul de greu să recomanzi o jucărie pentru un copil de patru ani care se joacă deja pe tableta lui tati”, spune Dragoș. “Dar designerii sunt pricepuți, desene animate tot se mai fabrică, deci nu rămânem fără jucării. Majoritatea se fac după desene animate sau se fac de firme ce produc desene”.

Praștiile sau carbitul au fost înlocuite de tablete. Cea mai căutată jucărie din magazin este un personaj care preia personalitatea persoanei care îl folosește. Îl poți pune să danseze, să mănânce și să doarmă doar de pe smartphone sau tabletă. Costă 300 de lei și, în scurt timp, dintr-un stoc de 20 de astfel de jucării, au mai rămas doar două, spune Dragoș, care lucrează de cinci ani la magazin și ne confirmă ce am observat și noi cu ochiul liber, că jucăriile de azi sunt, în primul rând, mult mai diversificate decât pe vremea părinților noștri.

Touch screen-ul și dezvoltarea copilului

Jucăriile sunt foarte importante în dezvoltarea copilului, ne confirmă și psihologii. Prin intermediul lor, copilul explorează și alte obiecte sau ființe în afară de mamă. Conform teoriilor psihanalitice, copilul începe să se desprindă de mamă prin intermediul unor relații puternice cu un alt obiect, cu o jucărie de tranziție.

Mihai Albu, psiholog, spune că jucăriile permit intrarea în contact cu ceilalți, facilitează (dacă există și un ghidaj parental și/sau terapeutic adecvat) dezvoltarea unui sentiment comunitar (schimb de jucării, jocuri de echipă), contribuie la stimularea creativității (se pot inventa jocuri diferite cu acealași jucării), la identificarea și practicarea unor jocuri de rol (mamă, tată, medic, inginer, mecanic, șofer etc), ajută și facilitează comunicarea cu celalalt, cu mediul înconjurător.

“Pe vremea părinților noștri, nu doar că jucăriile erau mai reduse ca număr, varietate și accesibilitate, dar nici nu erau așa de perfecte. Înțeleg prin perfecte faptul că e clar ce reprezintă, iar copilul nu mai poate proiecta pe respectiva jucărie alte caracteristici. Un exemplu care îmi vine în minte acum: un băț putea fi atât o baghetă magică, o spadă, o baghetă de dirijor sau un băț de cort. Astfel este încurajată și se dezvoltă calitatea gândirii laterale și se stimulează stilul creativ personal al fiecărei persoane”, spune Mihai Albu.

Cum interpretează un psiholog importanța tabletei printre jucăriile copiilor? Este și bine, și rău. Cine nu va ști să se descurce cu tehnologia informatică (și decide să stea într-un mediu social) va fi dezavantajat în raport cu cerințele din mediul social, economic și cultural actual, spune Mihai Albu. În același timp, copiii trebuie să intre într-un contact mai profund cu jucăria, nu doar cu vârfurile degetelor, pentru o dezvoltare psihoemoțională armonioasă și pentru stimularea creativității. “Ei au nevoie să simtă mai multe texturi, nu doar un touch screen, și să aibă loc să își dezvolte și propria imaginație, să inventeze povești și întâmplări (ceea ce în cazul tabletei nu cred că poate avea loc) precum și să poate colabora cu alți copii”.

Ce părere aveți? Este diversitatea jucăriilor din zilele noastre benefică pentru copii sau era mai bine când nu erau truse de make-up la magazinul cu jucării?

http://totb.ro/cu-ce-se-mai-joaca-astazi-copiii/

Comentarii

comentarii