Cum procedăm când ieșim ,,în lume” – ce nu se face la masa – bunele maniere

În primul rând, vorbim despre cine intra primul intr-un local, in special intr-un restaurant. Presupunem ca este vorba despre un domn si o doamna.

1. Chiar daca este insotit de o doamna, domnul va intra intotdeauna primul intr-un restaurant sau alt local. De ce? pentru ca interiorul unui local este un teritoriu necunoscut pentru o doamna, iar obligatia oricarui gentleman este sa isi protejeze doamna, de orice situatie neplacuta ar putea aparea.
2. In interiorul unui restaurant / local, domnul va merge intotdeauna in fata doamnei.
3. Domnul va alege masa, in afara situatiei in care o rezervare a fost deja facuta.
4. Masa va fi aleasa in functie de numarul persoanelor invitate. De exemplu, pentru un cuplu se va alege o masa pentru doua persoane, nu una pentru 6.

5. Daca este iarna si doamna isi va da haina jos, numai si numai domnul o va ajuta sa faca asta.
6. Daca doamna poarta o palarie, ea nu este obligata sa o dea jos, spre deosebire de domn, care o va face imediat ce intra in restaurant.

7. Cand se aseaza la masa, domnul ii va tine obligatoriu scaunul doamnei. Desi eticheta cere acest lucru, in zilele noastre, la restaurantele cu staif, exsta un maître care va va escorta la masa si care o va ajuta pe doamna sa se aseze. Daca se intampla asa, lasati-l sa o faca.

8. Domnul se va aseza intotdeauna cu fata spre iesirea din restaurant.
9,. La alegerea meniului, doamna va avea intaietate. ea ii va spune domnului ce doreste, iar acesta va transmite chelnerului. In nici un caz domna nu va comanda direct chelnerului.
Daca doamna nu este foarte infometata, si va comanda ceva usor, domnul va face la fel, pentru ca acesta sa nu fie nevoita ca ulterior sa se uite la el plictisita cum mananca un meniu cu 8 feluri.

In alte cazuri, in care nue ste vorba de un domn si o doamna ci de doua sau mai multe persoane de acelasi sex, rolul domnului va fi jucat de cel care face invitatia. desigur, daca este vorba de mai multe doemne, ele vor fia jutate de personal sa isi dea jos hainele sau sa se aseze la masa.
1. Nu intarziati. Nu exista un „sfert academic” si nu e de bun gust sa-l lasati sa astepte pe cel care v-a invitat, sau mai rau, pe cel pe care l-ati invitat.

2. Nu va asezati la masa fara a va spala pe maini. Nu uitati niciodata sa va spalati pe maini. Nu este nimic mai scarbos decat sa observi in timp ce mananci mainile sau unghiile murdare ale cuiva.

3. Nu sorbim si nu plescaim in timp ce mancam. Este foarte important sa mancam in liniste, fara sa plescaim si fara sa sorbim supa sau bautura. De asemenea trebuie obligatoriu sa mestecam cu gura inchisa.

4. Folosim tacamurile doar pentru a manca. Cutitul se foloseste doar pentru a taia, si nu pentru a duce mancarea la gura. Sub nicio forma nu vom linge cutitul. Nu vom gesticula cu niciun tacam in mana.

5. Nu mancati repede si mult. Nu mancati ca si cum ar fi ultima masa sau ca si cand n-ati mai mancat de-o saptamana, oricat v-ar fi de foame. Mancati incet, relaxat si luati in furculita doar imbucaturi mici, care nu va vor obliga sa deschideti gura foarte larg.

6. Daca masa este in sistem bufet evitati „sindromul vulturului” Adica nu va napustiti asupra bufetului si nu va umpleti farfuria pana la refuz. Luati o portie mai mica, si apoi daca inca va este foame, va mai puteti servi odata. Sub nicio forma si nici un pretext nu luati „la pachet”, adica prin posete sau buzunare.

7. Nu va „ocupati ” cu telefonul. Nu cred ca este suficient daca va spun ca nu trebuie sa vorbiti la telefon atunci cand sunteti la masa cu cineva, mai ales daca sunteti in restaurant. Nu aveti voie nici cu alte aplicatii de pe telefon. Nu aveti voie deloc cu telefonul, decat daca stiti ca poate fi vorba de vreo urgenta (sunteti medic sau aveti pe cineva bolnav) Nu se intampla nimic daca ” va deconectati” de la telefon pe timpul mesei.

8. Nu va suflati nasul in farfurie. Se poate intampla sa aveti nevoie sa va suflati nasul. Nu e o rusine, se intampla. Scuzati-va si daca se poate, mergeti si faceti acest lcuru la baie. In cel mai rau caz, scuzati-va si indepartativa macar cativa pasi pentru a face acest lucru.

9. Nu vorbiti cu gura plina! Sub nicio forma nu vorbiti sau radeti cu gura plina. Nimanui nu-i place sa fie stropit cu mancare mestecata. Inainte de a vorbi, terminati de mestecat si de inghitit.

10. Nu va intindeti peste masa pentru a lua ceva. Daca doriti un obicet de pe pasa (sare, vin, sos etc) la care nu ajungeti, nu va intindeti peste masa dupa el. Rugati pe cel mai apropiat comesean sa vi-l inmaneze.

Comentarii

comentarii