De ce ar trebui sa mananci o banana in fiecare zi

Dupa ce o sa citesti acest articol o sa-ti reconsideri cu siguranta parerea fata de banane. Bogate in vitamine si minerale, bananele regleaza tensiunea arteriala, ridica moralul, imbunatatesc capacitatea intelectuala, te ajuta in caz de mahmureala sau daca vrei sa te lasi de fumat. Bananele nu doar vindeca, ci si previn multe afectiuni, datorita continutului de vitamina A, B, C, E, calciu, potasiu, acid folic, magneziu, crom, sodiu, fosfor si fier. Iata de ce ar trebui sa mananci o banana in fiecare zi.

Banana, motor de energie

Bananele contin trei zaharuri naturale: sucroza, fructoza si glucoza, combinate cu fibre. O banana iti furnizeaza instantaneu o crestere substantiala a energiei. Potrivit cercetarilor, doua banane ofera energie pentru 90 de minute de efort sustinut. Nu e de mirare ca bananele fac parte din fructele preferate ale atletilor.

Banana te scoate din depresie

Potrivit unui studiu recent, persoanele depresive s-au simtit mai bine dupa ce au mancat o banana. Asta pentru ca banana contine triptofan, o proteina pe care corpul uman o transforma in serotonina, care te relaxeaza, iti imbunatateste moralul si da, te face mai fericit.

Banana in sindromul premenstrual

Uita de pastile, atunci cand suferi de sindrom premenstrual. Mananca o banana care, datorita continutului de vitamina B6 va ridica nivelul glucozei din sange, ceea ce iti va ridica moralul.

Banana amelioreaza anemia

Bogata in fier, banana stimuleaza productia de hemoglobina din sange. Astfel, consumarea bananelor este indicata anemicilor.

Banana regleaza tensiunea arteriala

Conform cercetatorilor, continutul bogat de potasiu al bananelor joaca un rol mai important in stabilizarea tensiunii arteriale decat restrictia consumului de sare, avand si atuul unui aport generos de magneziu, minerala care mentine constanta presiunea sangelui. Autoritatea americana pentru Hrana si Medicamente a permis producatorilor de banane sa sustina ca bananele reduc riscurile de tensiune arteriala si atac cerebral.

Bananele imbunatatesc capacitatea intelectuala

Un studiu facut pe 200 de studenti britanici a aratat ca o banana mancata la fiecare dintre cele trei mese ale zilei, in perioada examenelor, le-a imbunatatit capacitatea intelectuala. Datorita potasiului continut, bananele i-au ajutat pe studenti sa invete mai bine si mai repede.

Bananele nu constipa

Bananele nu constipa, ci sunt diuretice, pentru ca sunt bogate in fibre. Consumul regulat de banane imbunatateste tranzitul intestinal, fara sa fie nevoie sa apelezi la laxative.

Bananele indeparteaza mahmureala

Una dintre cele mai rapide metode de a inlatura mahmureala este un milkshake cu banane si miere. Banana iti va calma stomacul, mierea reface nivelul de zahar din sange, iar laptele clameaza si rehidrateaza.

Bananele calmeaza arsurile de stomac

Bananele au un efect antiacid natural. Asa ca, daca suferi de arsuri, incearca sa manaci o banana, care iti va calma stomacul.

Banana indeparteaza greturile matinale

Daca mananci banane intre mese, ai mari sanse sa scapi de greturile matinale din timpul sarcinii, datorita faptului ca nivelul de zahar din sange nu va cobori prea tare.

Coaja de banana pentru intepaturile de insecte

Intepaturile de insecte pot fi un adevarat chin, daca nu esti obisnut cu ele. Daca nu ai la indemana un unguent special, incearca sa freci zona afectata cu partea interioara a unei coji de banana. Aceasta reduce foarte repede senzatia de mancarime si iritatia.

Banana relaxeaza sistemul nervos

Banana este bogata in vitamina B, vitamina care relaxeaza sistemul nervos. Esti stresat la serviciu? Un studiu austriac a demonstrat ca presiunea la locul de munca duce la consumul de alimente de compensare, cum ar fi chipsurile sau ciocolata. Pentru a evita pofta de dulciuri sau gustari nesanatoase la serviciu, trebuie sa iti controlezi nivelul de zahar din sange. Consuma la fiecare doua ore o gustare sanatoasa si bogata in carbohidrati.

Bananele pot fi mancate si de catre bolnavii de ulcer

Bananele sunt incluse in dieta persoanelor care sufera de afectiuni intestinale, datorita texturii sale fine si a faptului ca este moale. Este singurul fruct care poate fi consumat crud de catre bolnavii de ulcer. Bananele reduc aciditatea si iritatia, protejand mucoasa stomacului.

Bananele te ajuta sa te lasi de fumat

Daca vrei sa te lasi de fumat vei avea nevoie de un substitut al nicotinei. Bananele contin vitamine din complexul B, vitamina A, C, magneziu si potasiu, substante care ajuta organismul sa se refaca si sa accepte mai usor lipsa nicotinei.

In comparatie cu un mar, o banana are de patru ori mai multe proteine, de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor si de cinci ori mai multa vitamina A si fier. Datorita calitatilor sale exceptionale, banana este unul dintre cele mai valoroase fructe din lume.

O banana de marime medie are aproximativ urmatoarele valori nutritionale:
Calorii: 105
Grasimi: 1 g.
Grasimi saturate: 1 g.
Colesterol: 0 mg.
Carbohidrati: 27 g.
Proteine : 1 g.
Fibre: 3 g.
Sodiu: 1 mg.
Vitamina C: 10 mg.
Vitamina B6: 1 mg.
Magneziu: 33 mg.
Potasiu: 422 mg.

sursa:curademiere.ro

Comentarii

comentarii