De ce se sărută oamenii – Răspunsul „Ca dovadă de afecțiune” e doar vârful aisbergului

Oamenii se sărută încă din cele mai vechi timpuri, dar te-ai întrebat vreodată de unde a pornit totul? Cum a ajuns cineva la concluzia că e o idee bună să-i sugă buzele altei persoane? Sunt mai multe teorii. Unii cercetători cred că ritualul își are originile în pasarea mâncării mestecate de la mamă la bebeluș. Cum ăla micu’ n-avea dinți, mama trebuia să joace rol de blender și să-și lipească ulterior gura de a lui, furnizându-i hrană. Alții sunt convinși că oamenii grotei miroseau și gustau saliva fetelor pentru a stabili dacă sunt sănătoase și potrivite pentru împerechere.

OK, dar astăzi avem și blendere, și metode mai sofisticate de a testa sănătatea partenerului. Așadar, de ce continuăm să ne sărutăm? Se pare că examinarea potențialului partener de procreare rămâne în continuare un motiv solid.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Prin sărut facem schimb de bacterii, fluide corporale și ADN. Bun, culegem datele necesare, dar suntem în stare să le interpretăm folosind doar simțurile gustativ și olfactiv? Cercetătorul Claus Wedekind a dovedit că da. În 1995, biologul elvețian a realizat un experiment în care 49 de femei au primit tricouri transpirate purtate de bărbați, după care au fost întrebate pe rând care mirosea cel mai bine. Majoritatea au ales tricourile bărbaților cu gene MHC diferite de ale lor. Wait, what?

MHC este un complex de gene strâns legat de funcția sistemului imunitar. Complexul Major de Histocompatibilitate e denumirea completă și, cu cât genele MHC ale părinților diferă mai mult, cu atât mai zdravăn va fi sistemul imunitar al copilului. Practic, experimentul lui Wedekind dovedește că simțul olfactiv joacă un rol esențial în alegerea partenerului ideal din punct de vedere biologic, chiar dacă nu conștientizăm asta. Simțurile olfactiv și gustativ sunt strâns legate și le folosim la maximum în timpul sărutului.

foto: tumblr.com

Calitatea sărutului contează și ea. Studiul ăsta a dezvăluit faptul că ne simțim mai atrași de persoanele care „sărută bine” decât de cele care nu știu ce să facă cu limba. Participanții s-au declarat dispuși să iasă la întâlniri, să facă sex sau chiar să se implice emoțional în relații cu persoanele pe care le-au catalogat drept „good kissers”.

În plus, sărutul are o groază de beneficii:

• stimulează secreția de hormoni asociați cu fericirea: serotonina, dopamina și oxitocina;

• dilată vasele de sânge și, implicit, scade presiunea sangvină;

• sporește secreția de salivă, ceea ce îndepărtează placa bacteriană și previne apariția cariilor;

• scade nivelul de anxietate;

• ajută la producerea de anticorpi, un plus pentru sistemul imunitar.

Comentarii

comentarii