Delegaţie din Republica Cehă in Caras Severin

O delegaţie din Republica Cehă, din partea Fondului de intervenţie agricolă de stat din Ceske Budejovice, condusă de ing. Kamila Havel Kupcova, în calitate de coordonator pentru Regiunea Boemia de Sud, se află, începând de marţi, într-o vizită în judeţul Caraş-Severin.
Cu acest prilej, cehii s-au întâlnit, la sediul Palatului Administrativ din Reşiţa, cu prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, dar şi cu alţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene.

„A fost o întâlnire importantă, un lucru bun pentru judeţul nostru. Sper că vom realiza ceea ce am discutat şi ceea ce ne-am propus, adică o colaborare cu cehii, pentru că, trebuie să recunoaştem, ei au intrat cu câţiva ani înaintea noastră în Uniunea Europeană şi cred că avem câteva lucruri de învăţat de la ei. Mă bucur că există o legătură între GAL-urile din judeţul nostru şi cele din Cehia, din zona Pilsen. În plus, în judeţul nostru sunt cehi, iar cei din zona Pilsen sunt dispuşi să ne ajute, inclusiv financiar”, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.

Pe parcursul celor cinci zile, cât este programată vizita, vor fi explorate posibilităţile de cooperare pe proiecte axate pe produse alimentare, agricultură ecologică şi piscicultură. Tot cu această ocazie, vor demara şi pregătirile pentru proiecte internaţionale comune şi vor fi prezentate exemple de bune practici din partea ambelor ţări.

În judeţul Caras Severin traieste o puterica comunitate de cehi locuind in cele 6 sate din Clisura Dunarii, Mai exact, in Gârnic, Ravensca, Șumița, Eibental, Bigar, Sfanta Elena iar cei din zona Pilsen sunt dispuşi să ajute ziona, inclusiv financiar. De fapt, din banii Guvernului ceh s-au reparat şcolile, bisericile, s-au făcut drumurile, se organizează diferite evenimente socio-culturale, s-a introdus sistemul de telefonie, s-a îmbunăţit asistenţa medicală, dar s-au oferit şi posibilităţi legale celor care vor să se restabilească definitiv în Republica Cehă. Se organizează tabere şcolare gratuite în Cehia, cursuri de vară, burse de studiu în învăţământul superior, cursuri de specialitate pentru profesorii cehi din România. De asemenea, cehii trimit în satele din Banat profesori şi preoţi.


Această zonă are şi o altă însemnătate pe lângă turism, vacanţă şi distracţie. Toţi cehii din Cewhia, ştiu că în Banat, există singura zonă în care s-a păstrat limba cehă arhaică. Cea vorbită de strămoşii lor. Acest grai a dispărut în Cehia, e ceva foarte special, care îi încântă pe lingvişti.

Foto: partial internet

Comentarii

comentarii