Dezbatere publică la Resita despre un Centru Civic adaptat vremurilor

”Amenajarea centrului civic din punct de vedere urban și peisagistic” a fost tema abordată în dezbaterea publică organizată de către Primăria Reșița.

Deși se dorește o amenajare în interesul cetățeanului, după cum a menționat viceprimarul Ioan Crina, din partea cetățenilor au venit doar 6 sugestii referitoare la cum și-ar dori aceștia să se schimbe imaginea pieței centrale și care au fost împărtășite sumar.
La această dezbatere au fost prezenți și arhitecți reșițeni care și-au expus viziunea referitor la cum ar trebui să fie reamenajat centrul reșițean.

Unii dintre ei s-au gândit la soluții care să fie în pas cu aceste timpuri, proiectat pentru generația viitoare. Alții vizează parcări etajate și amenajarea unui loc de promenadă pe malul Bârzavei, sau un decor natural care să se încadreze în peisagistica înconjurătoare.

”Mi-aș fi dorit o piață amovibilă, total amovibilă, pe care să o pot aranja așa cum doresc, așa cum este o scenă de spectacol pentru un teatru”, a precizat arhitect Ioana Mihăiescu, accentuând ideea că soluțiile trebuie adaptate perioadei de vară și de iarnă.

O altă soluție de amenajare se îndreaptă spre folosirea cadrului natural din jurul centrului, dar și rezolvarea problemei locurilor de parcare și utilizarea unui mobilier urban unitar.
Ideea principală a fost aceea că e nevoie de o arhitectură prin care oamenii să fie atrași să socializeze în centrul civic.

”Ar trebui gândit puțin și la aspectul clădirilor din centru. ele participă așa cumva șters, dar totuși le vezi că încep să se degradeze și ar trebui gândit ceva mai ales vorbind de calitatea vieții”, a sugerat o altă arhitectă, Adina Bocicai.

Prezent la această dezbatere reprezentantul ADR Vest, Adrian Mariciuc a vorbit și despre o posibilitate de finanțare prin programul de Dezvoltare Urbană Sustenabilă care prin Axa 4 atrage fonduri nerambursabile pentru 4 orașe eligibile, reședințe de județ din zona de vest printre care se numără și Reșița. Este vorba despre o alocare a unei sume de aproximativ 200 de milioane de euro pentru perioada 2015-2020 pentru toate cele 4 orașe. Sunt fonduri nerambursabile la care, în funcție de obiectivul pe care îl vizează, autoritatea vine cu partea ei.

Comentarii

comentarii