Din farmacia naturii: Plante aromatice cu puteri vindecatoare

Se stie ca plantele au numeroase efecte benefice asupra organismului. Unele dintre plante pot sa fie solutia pentru anemie, hipertensiune, diabet, toxiinfectiilor alimentare si chiar pentru pierderile de memorie. Busuiocul scade tensiunea sangvina, coriandrul previne toxiinfectiile alimentare, iar cimbrul
diminueaza efectele neplacute cauzate de acnee.

PIPERUL NEGRU – CONDIMENTUL CU PROPRIETATI MEDICALE

Ce este mic, negru, se gaseste sub forma de boabe sau macinat si este folosit frecvent de gospodine? Daca primul lucru care v-a sosit in minte este piperul atunci ati ghicit.
Boabele de piper sunt roadele unei plante din familia Piperaceae, originara din sudul Indiei, folosit deopotriva ca medicament si condiment din vremuri stravechi. Fiindca nu este o planta sezoniera, piperul este disponibil pe intreg parcursul anului lucru care a contribuit la popularitatea sa.
Una dintre cele mai banale intrebari ce pot fi puse se refera la relatia dintre piper si sanatatea organismului nostru. Este cu adevarat un condiment sanatos, iar daca da in ce conditii? Pe cat este de simpla intrebarea pe atat este de dificil raspunsul. Pana in prezent, prea putine studii au fost dedicate acestui subiect, iar cele realizate au ajuns unori la concluzii contradictorii.
Iata cateva dintre aspectele remarcate de traditia populara si verificate partial de oamenii de stiinta:
Una dintre cele mai importante proprietati atribuite piperului negru vizeaza imbunatatirea proceselor digestive. De fapt, condimentul stimuleaza papilele gustative „instiintand” de asemenea stomacul sa secrete mai mult acid clorhidric pentru ca digestia sa se desfasoare normal. Alte consecinte benefice constau in faptul ca piperul reduce balonarea si previne dezvoltarea bacteriilor la nivelul tractului intestinal.
Piperul ajuta la tratarea Vitiligo, o afectiune care se manifesta prin pierderea pigmenului pe unele zone ale pielii care devin albe. Potrivit unui grup de cercetatori din Londra, substanta numita piperina ar putea stimula pielea sa produca pigmentul necesar. De altfel, unii medici recunosc ca tratamentul bazat pe piper este mult mai eficient decat indreptate catre aceeasi boala.
Un antioxidant ca piperul negru poate preveni sau repara „daunele” pricinuite de radicalii liberi luptand pe aceasta cale cu cancerul, cu bolile cardiovasculare si disfunctionalitatile ficatului.
Un varf de cutit cu piper negru la fiecare masa imbunatateste gustul, digestia si nu in ultimul rand starea dumneavoastra generala de sanatate. Este de preferat sa macinati in casa boabele de piper, nu sa cumparati din comert, fiinca chiar si in aceste conditii aroma si prospetimea se pierd in circa 3 luni. Piperul nu este recomandat persoanelor cu ulcer din cauza ca provoaca iritatii la nivelul mucoaselor bolnave.

Anasonul

Planta anuala, erbacee, ce atinge la maturitate cca 80 cm inaltime, Anasonul (denumit stiintific Pimpinella anisum), este considerat drept unul dintre cele mai aromate condimente, fiind adesea folosit la prepararea dulciurilor sau bauturilor. Desigur ne referim la fructele sale, impropriu numite si seminte.
Planta are importante actiuni terapeutice si poate fi folosita cu succes in tratarea sau ameliorarea unor afectiuni, in principal ale aparatului digestiv. Datorita substantelor pe care le contin semintele sale (in special uleiul volatil), anasonul are actiune expectoranta, fiind folosit in bronsita si stari de tuse productiva. Cele mai cunoscute efecte sunt cele asupra aparatului digestiv si asupra sistemului nervos. Drept urmare, este indicat in tratarea unor afectiuni precum: dureri gastrice, digestie greoaie, spasme intestiale, balonari, colici intestinale la copii si sugari. Intrucat stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica produce efecte rapide si vizibile in tratarea tulburarilor de alimentatie, bulimie sau anorexie.
Folosit in doze moderate, in tratament supravegheat, este benefic in cazuri de migrene, astenie nervoasa, insomnii, artrita si reumatism. Pentru o eficienta ridicata se foloseste sub forma de ceai, infuzie sau ulei de anason.
Ceaiul se prepara din seminte de anason care se lasa la fiert cca 1 minut. La o cana de apa se foloseste o lingurita rasa de seminte. Pentru tratarea afectiunilor aparatului digestive, se va urmari un tratament de 2 saptamani, in care se vor bea zilnic 3 cani de ceai, cate una dupa fiecare masa principala a zilei.
Infuzia se prepara dintr-o lingurita de seminte la o cana de apa. Acestea se vor presa/strivi bine inainte. Apoi se va turn apa fierbinte peste ele si se vor lasa la la infuzat cca 15-20 minute. Doza uzuala de tratament este de o jumatate de cana de infuzie inainte de fiecare masa principala.
Atentie: Nu trebuie utilizat in mod excesiv. Depasire dozelor la prepararea ceaiurilor sau infuziilor si consumarea lor in mod prelungit produce efecte adverse nedorite, precum: supra-excitarea sistemului nervos manifestata prin nervozitate, logoree, insomnii, ameteli si chiar convulsii puternice sau iritarea mugoasei gastrice.
Preparatele pe baza de anason nu sunt recomandate celor ce sufera de gastrite hiperacide, enterocolite ulcer gastric si duodenal.
Insa utilizarea cea mai frecventa a anasonului este desigur in alimentatie, la condimentarea dulciurilor de tot felul (prajituri, gemuri si dulceturi), a siropurilor si bauturilor (alcoolice si nonalcoolice ) si uneori la aromarea diverselor sosuri si preparate din carne.

Rozmarinul – cel mai bun remediu contra anemiei

Frunzele de rozmarin sunt bogate in fier – lipsa acestui mineral poate sa provoace oboseala si anemie. Aceasta planta contine si acid carnosic, o substanta care protejeaza creierul contra radicalilor liberi. Astfel, rozmarinul scade riscul de declansare a atacurilor vasculare cerebrale si a maladiilor neurodegenerative, precum Alzheimer.

Busuiocul – cel mai bun remediu contra hipertensiunii

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Xinjiang Medical University, extractul de busuioc reduce presiunea sangvina la fel de mult ca medicamentele utilizate in prezent pe plan mondial. Savantii chinezi considera ca aceasta planta actioneaza asupra concentratiei de endotelina, o proteina care provoaca constrictia vaselor sangvine.

Schinduf – cel mai bun remediu contra diabetului

O doza zilnica de extras de schinduf amelioreaza concentratia de zahar din sangele diabeticilor si scade rezistenta la insulina, afirma cercetatorii de la Jaipur Diabetes and Research Centre din India. Planta conduce totodata la o crestere inadecvata a lactatiei, au declarat multe mame aflate in perioada alaptatului. Schinduful, o planta folosita si pe post de condiment, este un remediu folosit in medicina asiatica traditionala pentru a induce nasterea. Din acest motiv, schinduful nu este recomandat femeilor insarcinate.

Oregano – cel mai bun remediu contra aftelor

Aceasta planta contine puternici agenti antifungici precum thymol si carvacrol. Un studiu realizat de cercetatorii de la Georgetown University Medical Centre din Washington a evidentiat faptul ca substanta carvacrol inhiba cresterea ciupercii Candida albicans (care provoaca afte) mai eficient decat medicamentele antifungice folosite in mod obisnuit.

Coriandrul – cel mai bun remediu pentru a preveni toxiinfectiile alimentare

Uleiul de coriandru este eficient contra bacteriei campylobacter care provoaca toxiinfectii alimentare, potrivit unui studiu publicat recent in Journal Of Medical Microbiology. Carnea de pui si carnea rosie (in special carnea tocata) pot contine bacterii din clasa campylobacter, care provoaca toxiinfectii daca acea carne este coapta sau prajita in exces. Poti sa adaugi seminte pisate de coriandru (care ofera uleiul tamaduitor) pe hamburgeri sau pe preparatele din carne de pui.

Salvia – cel mai bun remediu contra schimbarilor de dispozitie si a pierderilor de memorie

Voluntarii, tineri si sanatosi, care au primit capsule cu ulei de salvie in cadrul unui studiu realizat de savantii de la Northumbria University, au spus ca starea lor de dispozitie s-a ameliorat considerabil. Intr-un studiu realizat pe persoane in varsta de cercetatorii din Australia, extractul de salvie a imbunatatit memoria si atentia. Aceasta planta inhiba descopunerea acetilcolinei, o substanta prezenta in creier care stimuleaza capacitatea de atentie si de memorare.

Cardamom – cel mai bun remediu contra ulcerelor stomacale

Daca suferi de ulcer stomacal sau daca esti predispus la aceasta boala, incercati sa adaugati cardamom in alimentele condimentate sau in budinca de orez. Cercetatorii indieni au descoperit ca uleiul de cardamom protejeaza mucoasa stomacala si impiedica aparitia ulcerelor provocate de alcool si aspirina. Ingredientul activ este nootkatone, obtinut din pastaile macinate ale acestei plante.

Comentarii

comentarii