Din lumea umbrelor, spiritul regretatul Dumitru Țeicu, dăinuie mai departe VIDEO

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a găzduii lansarea postum a cărții „Ilidia. Un centru de putere din secolele XII-XV”, semnat de Dumitru Țeicu. „Este ultima carte de autor a regretatului Dumitru Ţeicu, cel care a condus destinele muzeului nostru, din 1990, până în acest an. Din păcate nu mai este printre noi, pentru a putea să ne vorbească despre ceea ce a făcut pentru istoriografia bănăţeană şi românească. Ne bucurăm să avem invitaţi din toată ţara, dar şi din străinătate, de la universităţile cu care muzeul are parteneriate. Sunt convins că această carte va fi bine văzută de mediul ştiinţific”, a declarat directorul interimar al Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, Flavius Bozu.

La rândul său, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, Adrian Luca, a precizat că volumul este important pentru că arată un centru voievodal, un centru puternic pentru organizarea politică din marginea Banatului Montan, de la Oraviţa: „Deşi sunt mai multe astfel de centre în Caraş-Severin, cel de la Ilidia păstrează mai multe rânduri de incinte, mai multe biserici şi se pot vedea câteva sute de ani destul de fragil reprezentaţi în istorie, pentru că e perioada de început a mileniului al II-lea, când sunt tot felul de mişcări de populaţie, când izvoarele scrise sunt mai firave. Tocmai de aceea, cercetarea este foarte importantă şi această sinteză va lăsa urme în istoriografia românească a evului mediu”, a subliniat director Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Unul dintre meritele prof. Univ. Dr. Dumitru Ţeicu îl reprezintă promovarea cercetării în Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. După cum a precizat Rudolf Graf, din partea Universităţii Babeş-Bolyai, fostul director al muzeului reşiţean a promovat oamenii care au avut înclinaţii spre cercetare, iar acest lucru este foarte important într-un judeţ în care nu există un institut al Academiei, nu există o universitate profilată pe acest domeniu şi nici un centru de cercetare socio-uman. Prin urmare, acest rol a fost luat de Muzeul Banatului Montan.

Comentarii

comentarii