Doar doua spitale din județ au autorizație sanitară pentru transfuzie sanguină

Nu toate unitățile de transfuzie sanguină din spitale din Caraș-Severin au autorizație sanitară de la DSP. Există doar două centre avizate în județ, și anume Spitalul Județean Reșița și Spitalul Orășenesc Moldova Nouă.
Ministrul Sănătății a dat un termen de avizare spitalelor privin unitățile de transfuzie sanguină până la 1 noiembrie 2016. Dacă aceste unități nu sunt avizate Centrul de Transfuzie de Sânge din Reșița nu va mai putea livra sânge.

Culmea este că Spitalul Municipal din Caransebeș unde se desfășoară o activitate medicală destul de intensă nu îndeplinește condițiile pentru avizare. Spitalul din Oțelu Roșu este în aceeași situație, dar nici nu s-a făcut vreodată livrare de sânge pentru unitatea respectivă. Deși a avut autorizație de funcționare, de câțiva ani nici Spitalul din Oravița nu o mai are, DSP retrăgând autoriația sanitară pentru această unitate.

”Noi livrăm sânge în momentul de față Spitalului Județean Reșița, toate secțiile, Spitalului Municipal Caransebeș și celui din Moldova Nouă. La Caransebeș livrăm în continuare și așteptăm să vedem ce va hotărâ Institutul de Hematologie București în legătură cu perioada rămasă până la 1 noiembrie”, a precizat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița, dr. Rodica Neagu. Se speră ca pentru spitalul din Caransebeș să se dea o perioadă de grație de la minister pentru cele 3 luni deoarece unitatea medicală nu poate fi lăsată fără sânge.

Medicul Rodica Neagu mai spune că, deși nu există autorizație sanitară, Centrul de Transfuzie livrează sânge către Spitalul din Caransebeș deoarece nu s-a primit nicio dispoziție de încetare din partea forului superior.

Reprezentanții DSP au susținut că spitalele care fac anumite intervenții în urma cărora este nevoie de sânge ”au nevoie de o unitate de transfuzie sanguină dar ea nu se poate face decât în anumite condiții, condiții prevăzute de lege, pregătirea personalului, de transportul sângelui, de depozitarea lui, de manipularea în orice fel a sângelui necesar pentru operație. Din acest punct de vedere din cele 5 spitale doar două sunt acreditate în acest sens, este vorba de Spitalul Județean din Reșița și de Spitalul Orășenesc din Moldova Nouă. Celelalte spitale nu au adus până acum documentația necesaă la Direcția de Sănătate Publică pentru a fi autorizate din punct de vedere sanitar și medical, să funcționeze cu aceste unități de transfuzie”, a precizat Daniel Botgros, purtător de cuvânt DSP Caras-Severin.

Comentarii

comentarii