Este bine de știut, lista o puteți lua la magazin și, vă poate salva viața

e uri periculoaseDe ce există E-uri în alimentele noastre? Pentru populaţia modernă din oraşele aglomerate, cu acces limitat la alimente sau băuturi proaspete şi timp liber şi mai limitat, fabricarea, procesarea şi conservarea alimentelor este un lucru greu de realizat. În prezent, ne dorim o varietate cât mai mare de alimente gustoase, cu textură apetisantă, savuroase, proaspete, etc.
De asemenea, alegem alimente bazându-ne pe criterii precum confortul, preţurile convenabile şi, cel mai important dintre toate, siguranţa pentru consum. Ştiinţa alimentaţiei încearcă, de câteva decenii, să ne susţină prin descoperirea unor metode sigure şi eficiente de conservare, menţinere sau îmbunătăţire a culorii, gustului şi texturii alimentelor şi băuturilor pe care le consumăm, pe parcursul a câteva săptămâni sau chiar luni, sau să ofere gustul dulce cu un număr scăzut sau chiar fără calorii. Aditivii alimentari reprezintă o soluţie în acest sens.

Ce sunt aditivii alimentari – E-urile?

Aditivii alimentari sunt ingrediente adăugate alimentelor sau băuturilor cu un anumit scop (de exemplu: pentru a menţine siguranţa acestora pentru consum sau pentru a păstra anumite caracteristici precum culoarea, gustul, textura, etc.). Unii aditivi alimentari provin din surse naturale, cum ar fi licopenul din roşii sau glicozidele steviol din planta stevia, unii sunt artificiali, iar alţii, cum ar fi E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C, deşi pot fi obţinuţi în mod natural din produse alimentare, sunt creaţi de om, din motive tehnologice.

Comisia Europeană atribuie fiecărui aditiv un cod numeric unic, pentru a le facilita clasificarea – E-urile, unde litera „E” reprezintă „Europa”.

Sunt aditivii siguri pentru consum?

Da. În Europa, siguranţa pentru consum a aditivilor alimentari este supusă evaluării Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA). Aceasta ia în considerare toate informaţiile disponibile (inclusiv informaţiile ştiinţifice rezultate din studii legate de toxicitate, genotoxicitate, cancerigenitate, etc., scopul tehnologic al utilizării aditivilor şi nivelurile de consum estimate, din diferite surse alimentare) pentru a stabili – pentru fiecare aditiv – Doza Zilnică Acceptată (DZA). DZA reprezintă cantitatea dintr-un anumit aditiv, pe care un individ o poate consuma zilnic pe parcursul întregii vieţi, fără a reprezenta un risc pentru sănătatea sa. Comisia Europeană poate aproba pentru consum aditivul respectiv, stabilindu-i nivelul maxim, în funcţie de categoria produsului în care este folosit, numai după ce acel aditiv a fost declarat de către EFSA ca fiind sigur pentru consum.

Există vreo diferenţă între aditivii de origine naturală şi cei artificiali?

Faptul că un ingredient provine din surse naturale nu înseamnă neapărat că este mai bun sau mai sigur decât un ingredient creat de oameni. Multe substanţe din natură sunt periculoase, cum este cazul ciupercilor otrăvitoare, în timp ce multe dintre cele create de oameni sunt sigure pentru consum, cum este cazul aspartamului, care a fost creat prin amestecul a două tipuri de aminoacizi (care reprezintă structura de bază a proteinelor şi care se regăsesc în mod natural în ouă, carne, lapte, peşte, brânză, lactate şi nuci). Oricare ar fi originea acestora, toţi aditivii alimentari sunt supuşi aceloraşi evaluări minuţioase din partea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, înainte de a fi aprobaţi pentru consum, în compoziţia alimentelor şi băuturilor comercializate în Uniunea Europeană.

E-urile sunt de două tipuri: bune şi foarte periculoase pentru sănătate. „E” reprezintă faptul că au fost testate minim 6 ani şi atestate la nivel european, scrie curcubeu.ro.

E-urile de care ar trebui să te fereşti sunt:

E 110, Cancerigen, îl găseşti în dulciuri, prăjituri, budinci sucuri
E 123, Cancerigen, interzis în SUA si Rusia, îl găseseşti în dulciuri, jeleuri, brânză topita
E 124, este toxic interzis în SUA şi îl găseşti în mezeluri
E 127, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil și la om, şi se găseşte în alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E 128, este interzis in SUA si Australia, se găsesşte în carnea de hamburgeri
E 211 posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi se găseşte în unele băuturi răcoritoare
E 220/E 228 provoacă alergii şi se găseşte în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E 230 este toxic, interzis in Australia , se găseşte în citrice
E 231 este toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
E 233 este toxic. Interzis in Australia.
E 249/E 252, posibil cancerigen, se găseşte în mezeluri si alimente conservate prin sărare, branza
E 320, posibil cancerigen, Conservant, cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E 425 este toxic respirator, se găseşte în jeleuri
E 621 provoacă efecte neurotoxice şi se găseşte în condimente, supe concentrate
E 95 posibil cancerigen, interzis in SUA, se găseşte în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi racoritoare
E 954 posibil cancerigen, se găseşte în Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare

E-uri periculoase mai sunt:

E 123 …E239, care sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E 320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E 251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici
E 127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoacă mutații genetice
E 102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza și nu este același lucru cu vitamina C naturală.

Printre acestea mai sunt E-urile bune:

E 306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E 407 – caragenanul, emulsifiant natural
E 322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E 421 – manitolul de cofetarie
E 300 – riboflavina sau Vitamina B2
E 440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E 140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

Comentarii

comentarii