Esti sanatos? Culoarea urinei iti poate indica bolile ascunse

Doamnelor și domnilor, atunci când mergeți la toaletă, este bine să aruncați măcar din când în când, câte o privire și la ce ați lăsat în urma voastră. Și aici nu ne referim la igienă și curățenie – lucruri esențiale, elementare și de bun simț, ci – la ce ați lăsat în vasul de toaletă. Mai ales dimineața. Sună cam ,,nașpa” ar spune unii, dar o simplă privire poate detecta unele lucruri ce pot fi un semnal de alarmă.

De pildă, medicii ne avertizează că felul în care este colorata urina, ar putea arăta semne despre o boală sau afecţiune de care o persoană ar putea suferi, în ciuda faptului că de multe ori, urina se colorează şi din cauza alimentaţiei. Sau de la medicamente. Furazolidonul o colorează în galben intens, urodezinfectantele sau chiar unele alimente- cum ar fi sfecla roșie sau rubarba, îi pot da o tentă roșiatică sau albăstruie.

Aşadar, iată care sunt afecţiunile care pot fi identificate datorită coloritului urinei.

Urina decolorată (ca apa)

Poate să apară în mod normal atunci când se consuma lichide multe, (dar şi în caz de boală, când rinichii nu contrează urina – în general în insuficientă renală), aceasta eliminându-se în cantitate mai mare decât normalul, mai ales noaptea.

Urina tulbure –

Infectii urinare , saruri in exces
Evaluarea cauzelor unor modificari ale culorii urinei, trebuie facuta intr-un serviciu medical, pentru un diagnostic corect, care va permite un tratament corect.

Urina sângerie

Prezenţa sângelui în urină poate denotă că organismul suferă de afecţiuni destul de grave, precum cancere, afecâiuni ale rinichilor sau infecţii puternice. Urina sângerie trebuie să fie un semnal de alarmă şi trebuie vizitat medicul imediat. Totodată, prezenta sângelui în urină, poate denotă că prostata este mărită, prezenta tumorilor canceroase şi necanceroase, a chisturi renale sau a pietrelor la rinichi.

Urină de culoare portocalie

Urina poate fi mai portocalie decât în mod normal (spre roşie) dimineaţa, când este mai concentrată
Deşi urina se poate colora portocaliu datorită alimentaţiei, există cazuri în care poate indică faptul că sunt probleme la canalul biliar sau la ficat. Aceste semne sunt întărite de scaune deschise la culoare şi totodată, poate denota că organismul este deshidratat.

Urină de culoare verde sau albastră

Urina poate deveni verde sau albastră fie din cauza coloranţilor alimentari, fie poate denota faptul că organismul, suferă de unele boli precum hipercalcemia care este o boală ereditară rară. Totodată, urina verde poate apărea şi dacă există bacterii nocive în tractul urinar.

Urină de culoare maro

Urină de culoare maro denotă faptul că organismul este deshidratat sau că suferă de tulburări hepatice şi renale. Totodată, poate denotă infecţii ale tractului urinar.

Dacă urina ,,face spume intense”

Este cazul să vă verificați obligatoriu, trigliceridele, colesterolul și glicemia.

Iată primele analize de urină pe care este recomandat să le faceti cel puțin o dată pe an.

Urocultura

Proba pentru analize se dă dimineaţa, din prima urină, pentru că aceasta şi implicit numărul de microbi pe unitatea de volum sau ciupercile se concentrează în vezică.

În plus, prima urină este mai acidă şi celelalte elemente, precum cilindrii, celulele sau cristalele, sunt mai concentrate.

„Nu se recoltează primul jet de urină pentru că acesta spală uretra şi nu ne interesează ce e acolo, ci ce se găseşte în rinichi”, spune Cristian Serafinceanu, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.

Sumarul de urină

Proba se ia tot din prima urină. Analiza constă în examinarea la microscop a cristalelor, celulelor şi cilindrilor.

Sumarul de urină este necesar pentru diagnosticul infecţiilor urinare şi pentru bolile renale.

Comentarii

comentarii