Exercitii pentru prevenirea si tratarea durerilor provocate de tocuri

Porti pantofi cu toc dintr-o varietate de motive – te fac sa te simti mai increzatoare, mai sexy, mai inalta, mai puternica. Dar alegerea pantofilor stiletto aproape in fiecare zi, la orice ocazie iti poate cauza probleme de sanatate – apare durerea cronica de spate si la nivelul picioarelor.
Tocurile modifica pozitia naturala a piciorului, ridicand talpa la un unghi extrem. Aceasta pozitie este incomoda si cauzeaza dureri in multe parti ale corpului. Purtarea pantofilor cu toc poate cauza tendinita ahiliana (inflamatia tendonului lui Ahile si a muschilor din acea zona), inflamatie la nivelul articulatiilor, dureri de spate si dureri de genunchi.

Conform unui studiu din 2010 publicat in Journal of Experimental Biology, s-a constatat ca femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, ce purtau pantofi cu toc de cel putin 5 cm zilnic, au avut fibrele muschilor deteriorati, cu 13% mai mult decat cele ce nu purtau tocuri.

Cand aceste fibre se deterioreaza, se pune mai multa presiune pe tendonul lui Ahile, care devine mai rigid. Daca este necesar sa porti pantofi cu toc, asigura-te ca nu o faci zilnic si incearca sa faci cateva exercitii pentru a descreste posibilitatea unor rani. Prin aceste tehnici poti preveni durerea constanta ce poate sa apara din cauza tocurilor.

1. Cu picioarele perfect drepte, mergi pe calcaie, cu muschii incordati, 9 metri in linie dreapta. Repeta miscarea de doua ori.

2. Aseaza-te pe un scaun si ridica calcaiul, in timp ce mentii degetele de la picioare pe podea. Fa miscari circulare cu glezna, de 10 ori in fiecare parte, cu fiecare picior.

3. Sprijina-te de un perete cu mainile, cu picioarele apropiate, la 30 cm de perete. In timp ce corpul este usor inclinat, ridica-te pe varfuri, apoi coboara in pozitia initiala. Sunt necesare 10 repetari. Apoi fa 10 exercitii cu calcaiele apropiate si degetele indreptate in sus, 10 cu calcaiele departate si degetele apropiate, 10 doar cu piciorul drept si 10 doar cu cel stang.

4. Tot in fata unui perete, pune talpa pe perete, iar calcaiul lasa-l pe podea. Tine piciorul drept si indoaie genunchiul pentru a intinde tendonul lui Ahile. Mentine pozitia pentru 5 secunde la fiecare repetare, repeta si pentru celalalt picior, de 10 ori.

5. Pozitia de start este cu picioarele si soldurile inainte. Aseaza-te pe vine, fa o miscare larga catre dreapta si indoaie genunchiul drept, pe cel stang tine-l perfect intins, in fandare. Repeta de 10 ori, lateral, pentru fiecare parte.

6. Aseaza-te pe o parte, cu picioarele unul deasupra celuilalt, genunchii in unghi de 90 de grade. Soldurile trebuie sa fie indreptate catre inainte, iar apoi ridica genunchiul drept, dar tine laba picioarelor lipita. Fa 20 de repetari ale miscarii, apoi schimba partea.

7. Termina exercitiile cu miscari de intarire a muschilor de baza si miscari de relaxare si streching.

Daca nu poti rezista tentatiei de a purta pantofi cu tocuri in fiecare zi, incearca sa creezi un mediu sigur si sa-ti protejezi picioarele si spatele. Iata cateva sfaturi in plus:

– Poarta adidasi sau alt tip de incaltaminte fara toc sau talpa, apoi cand ajungi la destinatie (la birou sau la evenimentul special), schimba-te in pantofii cu toc. Alterneaza talpa joasa cu tocul inalt in timpul saptamanii. Exista balerini, sandale si multe alte variante de incaltaminte fara toc, la fel de eleganta, pentru orice ocazie.

– Pantofii stiletto cauzeaza cele mai multe dureri. Un toc subtire nu sustine greutatea corpului si schimba vizibil pozitia naturala a piciorului, la un unghi mult mai mare. In afara de durere, risti sa te accidentezi. Alege un toc mai gros sau incearca sandale cu platforma.

– Chiar daca vrei sa porti pantofi cu toc, nu este nevoie sa alegi unul de 10 cm tot timpul. Un toc mai mic este mai confortabil si arata la fel de elegant.

Deci, daca alegi sa porti pantofi cu toc, ia masurile necesare pentru a compensa si a-ti ajuta picioarele si corpul sa se recupereze.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii