Fanfara din Lăpuşnicu Mare în fruntea paradei Festivalului Internațional de Folclor București 2018 VIDEO

Din nou, măcar pentru câteva ore, Banatul a fost din nou ,,FRUNCEA”. Fanfara din Lăpuşnicu Mare s-a aflat, în fruntea paradei de la Festivalul de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”, încântând bucureștenii cu frumusețea folclorului din Valea Miracolelor și demonstrând încă o dată că „Banatul-i fruncea”.
Acest eveniment organizat de către Primăria Capitalei în Parcul Cișmigiu pe durata a trei zile, face parte din seria de evenimente organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri. La eveniment a fost invitată și fanfara din Comuna Lăpuşnicu Mare, care a oferit un adevărat spectacol pentru vizitatori festivalului din Parcul Cișmigiu.

Fanfara din Lăpuşnic, a fost înfințată în anul 1911, la inițiativa lui Ilie Bihoi-Sutu. Câțiva ani mai târziu, în anul 1928, vine la Lăpuşnicu Mare învățătorul Aurel Zaberca din satul Prilipeț care, susținut de către Eftimie Gherman, reorganizează în anul 1933 fanfara prin fuziunea fanfarei existente cu cea a școlii din comună.

După cel de-al doilea război, dirijorul fanfarei devine Ilie Chera-Iucu, care prin colaborările sale reușește să atingă cele mai mari performanțe la nivel național, obținând premii la toate concursurile la care a participat cu fanfara.

La începutul anilor 2000, cu sprijinul Speranțe Radulescu, fanfara din Lăpuşnic își începe colaborarea cu Muzeul Țăranului Român din București. În urma acestei colaborări, fanfara a participat în următorii ani la diferite manifestări internaționale în țări precum Polonia, Germania, Olanda și Luxemburg. În prezent, fanfara este condusă de către nepotul lui Ilie Chera-Iucu, profesorul Ilie Mihăilescu.

Spectatorii veniți în număr mare în Parcul Cișmigiu, au rămas încântați de repăertoriul original și de interpretarea artiștilor amatori. Pe vremuri, mai exact până prin anii 1990, nu exista sat in Banatul Montan în care să nu existe cel puțin două fanfare: fanfara ,,lu ai batrâni ” și fanfara tinerilor. La acestea s-a adăugat în ultimii ani și ,,fanfara pocăiților”. Toate rugile și nedeile erau susținute de fanfara satului. Numai cei cu ,,fițe” chemau orchestre din alte localități ,,sau de la oraș”.

Din păcate, în prezent, în Banatul Montan abia mai găsești vreo 10 fanfare răsfirate prin Valea Carașului și Țara Almăjului. Satele sunt tot mai depopulate datorită tinerilor care pleacă masiv ,,dincolo” pentru un trai mai bun și o pâine mai ușoară.
Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii