Fenomen astronomic spectaculos vizibil sâmbătă din Banatul Montan: Luna Roșie

luna_rosie - CopieUnul dintre cele mai interesante fenomene astronomice ale anului se va putea observa în acest weekend. În 22 septembrie, cu ocazia echinocţiului de toamnă, luna sau este percepută la prima vedere ca fiind mai mare decat ar fi normal, din cauza unei iluzii optice provocate de atmosfera, şi are o tentă roşie ce poate fi asemuită cu apusul Soarelui.
Astronomii spun că, episodul se produce înaintea echinocţiului de toamnă, care va fi duminică, atunci când ziua şi noaptea au o durată egală. Luna recoltei poate fi văzută aproape imediat după apusul Soarelui. În acest moment cerul capătă o culoare roşie creată de lumina Lunii.
De asemenea, pasionaţii de astronomie vor putea observa zilele acestea planetele Venus şi Saturn, care vor fi văzute apropiate pe cer, dar acest fenomen poate fi perceput numai cu ajutorul unui binoclu.

Echinocţiu de toamnă

„Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care paşim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°”, afirmă astronomii de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.
Punctul echinocțiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.
Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.
În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii. La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.
Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.
preluare,citeste mai multe pe redesteptarea.ro

Comentarii

comentarii

One thought on “Fenomen astronomic spectaculos vizibil sâmbătă din Banatul Montan: Luna Roșie

Comments are closed.