Fiindcă se apropie Paștile, iată ADEVARUL despre ouale albe si cele maro

gaina oua verzi fizes (6)De ani de zile au tot aparut tot felul de zvonuri legate de ouale albe si cele maro.
Unii spun ca cele maro sunt mai sanatoase si contin mai multi nutrienti, altii spun ca sunt mai gustoase, iar altii considera ca sunt mai bune pentru a face diverse mancaruri.
Pe de alta parte, se spune ca cele albe sunt mai bune la copturi.
Sau invers, in functie de persoana cu care vorbesti.
Adevarul este ca, indiferent de culoarea pe care o au, ouale albe si cele maro sunt la fel pe interior, cu o mica exceptie despre care vom vorbi mai incolo. Ofera aceeasi cantitate de substante nutritive, au acelasi gust si sunt la fel de gustoase in copturi sau mancaruri.
Cele doua tipuri de oua au, in mare, si aceeasi grosime a cojii. Poate ai observat ca unele oua au coaja mai tare, dar acest lucru are de-a face cu varsta gainii, nu cu ce culoare au ouale pe care le face.
Ouale albe sunt facute de gainile albe sau cele deschise la culoare, care au lobii urechilor albi.
Ouale maro sunt facute de gainile cu pene roscate sau de catre cele de culori inchise si care au urechile rosii.
Exista un mit inradacinat cum ca ouale maro sunt mai bune la gust si ca acesta ar fi motivul pentru care sunt mai scumpe. Acest lucru pur si simplu nu este adevarat.
Diferenta de gust de la ou la ou are legatura cu ceea ce mananca gaina. Spre exemplu, multe gaini de casa produc oua maro, iar majoritatea celor crescute in scopuri comerciale produc oua albe. Alimentatia gainii influenteaza gustul oului si culoarea galbenusului, la fel cum poate influenta si gustul carnii.
Daca o gaina producatoare de oua maro va avea o alimentatie asemanatoare cu cea care produce oua albe, atunci ouale vor avea acelasi gust si chiar aceeasi culoare a galbenusului.
Toate gainile crescute in scop comercial, fie ca este vorba de cele producatoare de oua albe sau maro, au aceeasi alimentatie, cu mici diferente de la companie la companie (exceptia o reprezinta ouale marcate cu cifra 0 – acestea sunt oua din productie ecologica, pentru care exista norme stricte legate de suprafata, dar si de furajele care se administreaza gainilor).
Daca vei manca un ou de la o gaina de tara, vei constata o diferenta de gust, dar aceasta nu va avea legatura cu ce culoare are oul.

Comentarii

comentarii