Finala CMF 2018 – Agonie şi extaz în satele cu populaţie croată din Banatul Montan VIDEO EXCLUSIV

Etnicii croaţi din România – carașovenii – așa cum li se spune – s-au adunat în centrul satelor pentru a urmări finală la Campionatul Mondial de fotbal. În Caras Severin, trăieşte cea mai mare comunitate compactă de croaţi din afara Croaţiei. Sunt 7 sate un jurul Resitei – sate care în proporţie de 98% au populaţie de etnie croată.

Etnicii croaţi din ţară noastră au urmărit cu sufletul la gura finală Campionatului Mondial de Fotbal dintre Franţa şi Croaţia. La Carașova, localitate din Carras-Severin unde trăieşte cea mai importantă comunitate croată din ţara noastră, meciul a fost urmărit în aer liber, pe un ecran uriaş montat în centrul comunei. Printre spectatori s-a aflat şi ambasadorul Croaţiei la Bucureşti, Excelenţa Sa- domnul Davor Vidis.

Carașovenii, aşa cum se numesc etnicii croaţi din Caraş-Severin, s-au adunat, în număr mare, în faţa ecranului din centrul comunei Carașova pentru a urmări împreună marea finală. Ei au trăit la intensitate maxima toate fazele meciului, dar mai ales golurile şi ratările echipei favorite.

La final, chiar dacă echipa favorită nu a câştigat, cu toţii, s-au declarat mulţumiţi de faptul că o ca o ţară mică precum Croaţia a reuşit să ajungă până în finala Campionatului Mondial. Davor Vidis- ambasadorul Croației in Romania, spune că ,,În primul rând ar trebui să felicităm naţională Franţei. Sunt mandu ca o tara micuta precum Croaţia a ajuns pe podiumul mondial şi sunt mândru că am aflu, astăzi, aici, în mijlocul comunităţii croate din România. Întotdeauna vin cu mare drag pentru că minoritatea croată respiră şi simte fotbalul şi nu numai.”

Finala campionatului Mondial de Fotbal a fost câştigată de Franţa cu scorul de 4 la 2.

La nici 10 km de Caraşova, în satul croat Clocotici, meciul a fost urmărit de câtva zeci de localnici care s-au organizat adhoc. Au adus un televizor mare pe care l-au montat într-un balcon, au fost aduse scaune şi şi mese, plus….câteva butoaie cu bere şi vreo 1000 de mititei ce au fost puşi la grătar.

Oamenii au trăit la maximum toate fazele meciului, s-au bucurat şi s-au întristat, dar în final toată lumea s-a bucurat şi s-au distrat pe cinste. Ei spun că sunt necăjiţi că echipa Croaţiei a pierdut cupa, dar sunt fericiţi ca o naţiune aşa mică din care fac şi ei parte a ajuns pe locul doi în lume la fotbal.

Seara s-a terminat cu mititei, bere, fumigene şi joc în mijlocul drumului. Unde mai pui că toată petrecerea l-a avut în frunte pe preotul paroh al satului care s-a bucurat şi a suferit cot la cot cu enoriaşii.

Aproape toţi localnicii au avut tricouri, şepcuţe, bandane sau fulare cu steagul Croaţiei. Nu au lipsit steguleţele care pe o parte aveau culorile Croaţiei, iar pe cealaltă, ale României.

Comentarii

comentarii