Gomboti cu prune – Găluște
Zilele trecute, in timp ce faceam gemul de prune, m-a cuprins usor nostalgia dulciurilor de odinioara, parca simteam aromele si gusturile de atunci, ca un arc peste timp, in care toate pana aici s-au sters, ramanand proaspete doar acele simtaminte. Manata parca de o mana nevazuta, am pus la o parte cateva prune, iar gandul imi zbura de la una la alta, oprindu-se pana la urma cu hotarare la gombotii cu prune, ce arome!
Avem nevoie de:
– prune…800-900 g
– faina…360 g
– cartofi piure…250 g
– oua…1 bucata
– unt…40 g
– pesmet…150 g
– zahar…100 g
– sare…dupa gust
*timp de preparare…~40 minute
**gramaj pentru 17-18 gomboti
Etape de lucru:
1. Pregatim ingredientele enumerate mai sus, cernem faina, spalam prunele si scoatem samburii. Pregatim piureul de cartofi, doar cu sare!
Avem nevoie de:
– prune…800-900 g
– faina…360 g
– cartofi piure…250 g
– oua…1 bucata
– unt…40 g
– pesmet…150 g
– zahar…100 g
– sare…dupa gust
*timp de preparare…~40 minute
**gramaj pentru 17-18 gomboti
Etape de lucru:
1. Pregatim ingredientele enumerate mai sus, cernem faina, spalam prunele si scoatem samburii. Pregatim piureul de cartofi, doar cu sare!
2. Intr-un vas incapator punem impreuna: faina, piureul de cartofi, oul, jumatate din unt (20 g) si sare dupa gust. Amestecam bine ingredientele, pana obtinem un aluat plastic vartos.
3. Aluatul obtinut anterior il punem pe masa de lucru, tapetata initial cu faina.
4. Intindem aluatul cu ajutorul unui sucitor pana obtinem o foaie uniforma cu grosimea de 5-6 mm.
5. Portionam foaia de alut obtinuta in patratele cu latura de aproximativ 7 cm!
6. In mijlocul fiecarui patratel, asezam cate o pruna si infasuram aluatul in jurul ei. Invartim gombotii putin intre palme pentru uniformizare!
7. Punem un vas la foc, adaugam apa si o lasam pana incepe sa fiarba, moment in care adaugam treptat gombotii. Amestecam usor cu o paleta si lasam gombotii la fiert aproximativ 7-8 minute. Cand sunt fierti se ridica la suprafata!
8. In timp ce gombotii fierb, punem intr-un vas la foc untul ramas si pesmetul. Amestecam bine si continuu pana cand pesmetul incepe sa se prajeasca.
9. Lasam pesmetul la prajit pana capata o culoare aramie, aproximativ 1 minut!
10. Intre timp, gombotii au fiert, cu ajutorul unei palete scoatem gombotii si ii trecem prin vasul cu pesmetul prajit.
11. Pudram cu zahar si gata! Gombotii nostri cu prune sunt gata!
Va doresc, pofta buna!