”Ia românească și brâul bănățean” a adus în piața din Centrul Civic aproape 700 de persoane

A V-a ediție a evenimentului ”Ia românească și brâul bănățean” a adus în piața din Centrul Civic aproape 700 de persoane venite din toate colțurile județului pentru a promova ia și brâul, elemente care ne definesc ca națiune și ca zonă geografică. Purtând o ie și tricolorul în piept participanți din toate colțurile județului au arătat că   straiele populare și jocul poartă în ele spiritualitatea și frumusețea sufletească a comunității din care provin.

 

Evenimentul a fost inițiat acum 5 ani de către jurnaliștii Paula și Vasile Neamțu, implicând în acțiunea lor toată presa cărășană dornică să promoveze ia. Pe parcursul edițiilor care au urmat an de an s-au alăturat inițiativei diferite instituții, oameni de cultură, școli și ansambluri.

 

Au fost pezenți sute de reșițeni, de la mic la mare, și ansambluri venite din Moldova Nouă, Bucova, Teregova, Anina, Oravița, Fârliug, Reșița și din alte localități, ceea ce ”spune că evenimentul în sine poate să rămână și să se păstreze ca o identitate regională”.

 

”Considerăm că ia românească și brâul bănățean sunt: identitate națională – ia și identitate regională – brâul bănățean. Când o să ajungem la a XX-a ediție, să zicem, aș fi bucuros ca cei care au 5-6 ani și care au venit astăzi în piață, să vină și la 20 aici și să joace brâul bănățean pentru că de fapt acesta este scopul nostru – să încercăm să-i facem pe toți reșițenii sau toți care vin, să învețe să joace brâul bănățean”, a mai adăugat cel care a fost și este sufletul acestui eveniment devenit tradiție, Vasile Neamțu.

 

După o prezentare a iei tradiționale, participanții au pornit la ”joc” un brâu ca-n Banat. La final, organizatorii au înmânat diplome de participare celor prezenți, dar și o diplomă pentru cel mai tânăr participant la acest eveniment, o fetiță de doar câteva luni care purta o ie.

Comentarii

comentarii