Iata cum poti obtine propriul arbore de fistic ! VIDEO

Cei mai multi dintre noi adoram semintele arborelui de fistic, insa din pacate acestea sunt destul scumpe si nu ne este mereu la indemana sa le cumparam din supermarket, asa că pentru oricare dintre noi ar fi ideal să avem un arbore in propria gradina, nu ?
Fisticul (Pistacia vera) este un fruct uscat produs de un arbust de climă mediteraneeană din familia anacardiacee. Se poate consuma crud sau prăjit, în produse de patiserie sau ca aperitiv. Este o sursă excelentă de potasiu, cupru, magneziu şi fier, 30 de vitamine, minerale, luteină, antioxidanţi. A fost mai întâi cultivat în Orientul Mijlociu, Asia de est, regiunile mediteraneene. A fost introdus în Europa în timpul romanilor. Abia în secolul XX, fisticul a început să fie cultivat în America, în California. Fisticul scade colesterolul rău şi creşte colesterolul bun în organism. Este un foarte bun remediu în condiţii de stres. Conţine gamatocoferol, formă de vitaină E care reduce riscul de cancer de plămân. Pe plan mondial, cel mai mult se cultivă în Iran (38 %), SUA (28%), Turcia (12%), Siria (12%), China (7%) şi Grecia (2%). Pentru cultivarea fisticului este nevoie de temperature cuprinse între -10 (iarna) şi 40 de grade (vara). Însă poate fi cultivat şi la noi în ţară în condiţiile în care este protejat pe timpul iernii, dacă temperaturile scad sub minus 15 grade.
In filmuletul de mai jos, un spaniol ne demonstreaza ca acest lucru este posibil si chiar destul de simplu si fara prea multa bataie de cap.

Tot ce avem nevoie sunt cateva seminte de fistic cumpărate de la supermarket pe care dupa ce le vom decoji cu grija le vom pune intr-un pahar cu apa pentru 24 de ore.

Pasul urmator este sa pregatim conditiile necesare germinarii semintelor si anume intuneric, umiditate si o temperatura potrivita asa cum puteti vedea si in clipul de mai jos.

Peste aproximativ 4-5 zile putem observa ca unele seminte au inceput sa incolteasca dar va mai trebui sa asteptam inca cateva zile pana cand toate toate vor fi in stadiul in care putem sa plantam semintele intr-un ghiveci.

Asadar ultima etapa este accea de planta cu grija semintele intr-un ghiveci pe care il udam si il asezam intr-un loc luminos preferafil langa o fereastra.

Dupa aproximativ 2 saptamani copacelul va fi de marimea celui din clip-ul de mai jos si cu siguranta va atrage atentia musafirilor dumneavoastra prin frumusetea sa si mai ales peste cativa ani cand va intra pe rod.

Sau o altă variantă de înmulțire :

Iată etapele de sădire ale seminţelor:

– se aleg seminţele de fistic care sunt cele mai mult desfăcute, se introduc într-un recipient cu apă caldă şi se lasă timp de 2-3 zile (nu încercaţi să scoateţi sâmburele din interior pentru că riscaţi să îl distrugeţi, sâmburele se lasă în interior)

– după ce trec cele 2-3 zile, pregătiţi un ghiveci plin cu pământ de flori eventual amestecat cu puţin nisip (cea mai bună soluţie ar fi un pământ special pentru cactuşi), scoateţi seminţele din recipient şi sădiţi-le cu următoarele precizări: – seminţele se introduc cu vârful în pământ

– nu le introduceţi mult prea adânc, partea din spate a seminţei trebuie lăsată la                    suprafaţă (introduceţi-le cu vârful în pământ la o adâncime de 1 cm)

– în această perioadă păstraţi substratul uşor umed, dar să nu puneţi mult prea multă apă, de recomandat este să udaţi uşor cu un recipient de dimensiuni mai mici astfel încăt să se păstreze o uşoară umezeală

-după 1-2 săptămâni, seminţele ar trebui să germineze dacă s-au respectat etapele de până acum

– aşa arată seminţele de fistic germinate după o lună:
fistic insamantare
– după 2-3 ani, aşa ar trebui să arate arborele de fistic:
arbore_fistic

Surse:
http://lumeafemeilorsiabarbatilor.blogspot.ro/2012/10/cum-sa-obtii-un-arbore-de-fistic-din.html

Comentarii

comentarii