VIDEO În cele din urmă ”fântâna va cânta” și nimeni nu va ”pune mustăți Mona Lisei”

După o întâlnire cu doi dintre semnatarii scrisorii prin care oamenii de cultură din oraș au protestat împotriva intervențiilor pe care edilul vrea să le facă la fântâna cinetică din centrul urbei, lucrurile se pare că s-au lămurit. Primarul Ioan Popa a ținut să explice, în fața presei, celor doi reșițeni, Dorina Sgaverdia și Nicolae Sârbu, despre intențiile sale privind reabilitarea fântânii și despre cum ”va cânta fântâna”. Deși este operă de artă autentică, edilul vrea ca jocul apei realizat de fântâna cinetică să fie însoțit de muzică și lumină.

”Asupra elementelor de lucru ale fântânii, asupra celor două brațe, roțile dințate sau această coloană, nu se intervine absolut deloc. Nu se pun jeturi suplimentare, nu se taie din jeturi, nu asta era dorința mea. Ea va funcționa exact ca și până acum, doar că eu m-am gândit, în urma discuției cu Doru Moraru (apropiat al lui Constantin Lucaci, șeful Corului Filarmonicii din Iași), ca seara, între anumite ore, nu ca la Pitești, ci ca la Barcelona, și la Barcelona nu e un lucru trecător, la Barcelona lucrurile sunt în același ritm și în același fel și aceleași mii de persoane sunt în fiecare seară acolo de când începe programul fântânii, timp de 20 -30 de minute, seara, și vorbisem cu maestrul Sabin Păuța să căutăm 3-4 arii de muzică simfonică, astfel încât să creăm un pol să atragem lumea aici”, a spus primarul.

Instalația mecanică a fântânii este ruginită, brațul stâng al ”îngerului” nu mai funcționa, ”columna” nu se mai rotea, iar suprafața pe care se adună apa din fântâna este complet deteriorată, sunt o parte din defecțiunile semnalate la fântâna cinetică. Costurile privind reparațiile mecanismelor ar costa în jur de 30.000 de euro, iar reabilitarea bazinului de apă, în jur de 150.000 de mii de euro.

Primarul Popa a explicat că intenția sa privind reabilitarea și funcționarea fântânii pe muzică și lumină este doar pentru a atrage oamenii în centrul orașului, devenit pustiu în zilele noastre.
Muzica se va auzi din afara fântânii, prin montarea unei instalații profesionale pe cei patru stâlpi care formează un pătrat în jurul ei. Va exista un calculator care va coordona pompele din fântână printr-un program special și care va comanda jeturile de apă. Toate acestea au fost explicate celor care nu doresc ca opera de artă să fie ”împinsă” în sfera kitsch-ului prin colorarea apei cu lumini sau alte improvizații aduse creației marelui sculptor cărășan.

Dorina Sgaverdia a venit cu sugestii clare privind ”spectacolul” de muzică și lumină pe care îl vrea primarul pentru reșițeni. Deși l-a cunoscut îndeaproape pe Constantin Lucaci, a afirmat că niciodată sculptorul nu ar fi spus că-și dorește muzică simfonică, așa cum primarul Popa ar fi afirmat că a susținut Doru Moraru, șeful Corului Filarmonicii din Iași, cel care a văzut proiectul fântânii cinetice realizat pe muzica lui Heiden.

”Îl puteți face cu apa incoloră și puteți pune muzica -Simfonia Apelor- a lui Heiden, având în vedere că Doru susține în continuare precum că această fântână a fost concepută pe „Simfonia Apelor și puteți pune piesă la stație.”, a spus Dorina Sgaverdia. Astfel că, în urma dialogului și explicațiilor din fiecare poziție, lucrurile s-au lămurit iar reșițenii vor avea o fântână funcțională care va crea un spectacol pentru toți reșițenii.

foto mapio.net

Comentarii

comentarii