In Vestul României lâna de la oaia lui Daia pierde startul – Cel mai apropiat centru de colectare şi valorificare al lânii este la …..300 de km, in Sibiu

Crescătorii de ovine din Caras Severin sunt interesati să valorifice lâna care până acum era arsă pe câmp, numai că în România, de la vorbe, la fapte, este o mare distanță. În Vestul României, lâna de la oaia lui Daia pierde startul programului de sprijin al oierilor deoarece – cel mai apropiat centru de colectare şi valorificare al lânii este la …..350 de km, in judetul Sibiu.

Peste 940 de crescători de ovine din Caraş-Severin s-au arătat până în prezent interesaţi de ,,Programul Lâna” care continuă şi în 2018. Centrele de preluare și prelucrare a lânii, întârzie să fie înfiinţate de minister. În tot județul Caras Severin, judet al crescătorilor de ovine fiindcă 80% din relief este cel muntos și deluros, nu există nici un centru de preluare. Fostele centre D.C.A. -uri si I.P.P.A. au fost desființate de mult. Direcţia Judeţeană pentru Agricultură a județului Caraș Severin, confirmă acest lucru.

Conform acestuia, în prezent specialiştii instituţiei pe care o reprezintă, prelucrează şi evaluează documentaţiile complete depuse de 400 dintre oieri, care trebuie să mai ataşeze doar dovada că au comercializat lână cu acte în regulă.
La nivel naţional, Ministerul Agriculturii a înfiinţat 14 centre de valorificare a lânii prin care oierii ar putea vinde cu acte în regulă lâna şi pot primi câte un leu pe kilogramul comercializat.

Cel mai apropiat centru de recoltare a lânii de oaie pentru vestul României este la…….. Sibiu. Este cunoscut faptul că în ultimii 20 de ani, industria lânii din România a fost distrusă iar ciobanii au ajuns să dea foc lânii pe câmp ca să scape de ea. Asta în condiția în care singura filatură de lână din vestul țării, cea de la ,,Firul roșu” de la Timișoara, a fost distrusă.

Comentarii

comentarii